Svět je komplikovaný, myslí si 72 % Čechů


Tereza Chlebounová, Euroskop, IPSOS, 5. 12. 2017

Téměř tři čtvrtiny Čechů vnímají dnešní svět jako komplikovaný, 13 % s ním má dokonce značné problémy. V boji se složitostí světa jim pomáhá hlavně internet a komunikace s okolím. Vyplývá to z průzkumu společnosti IPSOS, která zjišťovala, jak obyvatelé ČR vnímají svět kolem sebe a jaká firma, výrobek, služba nebo třeba mobilní aplikace jim usnadňuje život.

Podle průzkumu společnosti IPSOS považuje 72 % Čechů dnešní svět za komplikovaný. Zhruba každý osmý (13 %) má přitom se světem okolo sebe značné problémy. Častěji se jedná o lidi s nižším vzděláním, nezaměstnané, důchodce a obecně lidi s nižším příjmem.

„Z psychologického hlediska mají lidé silnou potřebu mít život pod kontrolou. Dlouhodobé pocity bezmoci mohou zvýšit agresivitu, vést k pasivitě, a nakonec i k vážným depresím. Lidé s menšími možnostmi uplatnění vnímají svět častěji jako komplikovaný a cítí, že mají nad svým životem menší kontrolu. Jsou pak méně šťastní v porovnání s těmi, kteří vnímanou složitost světa zvládají anebo jí dokonce využívají,“ uvedla k výsledku Dr. Julia Pittersová z rakouského Ipsosu, která se zabývá ekonomickou psychologií.

Necelé tři čtvrtiny Čechů považují dnešní svět za problematický

Zdroj: IPSOS

Svět připadá jednoduchý jen 2 % Čechů

Více než polovina Čechů (59%) je odhodlaná s dnešním komplikovaným světem bojovat, a má dojem, že se jim to občas i daří.

Necelá pětina Čechů si myslí, že svět je spíše nebo dokonce velmi jednoduchý. Těch, kterým vše přijde snadné a svět je baví takový, jaký je, jsou ale pouze 2 %. Lidé, kteří dnešní svět zvládají, jsou podle průzkumu pozitivně naladění a mnohem šťastnější, svoji finanční situaci hodnotí jako lehce nadprůměrnou a jsou optimističtější ohledně budoucnosti své i celé země.

Dvě pětiny Čechů nevidí nic, co by jim usnadňovalo život

Společnost IPSOS také zjišťovala, jaká firma, výrobek, služba, značka, internetová stránka anebo mobilní aplikace lidem usnadňují a ulehčují život.

Dva z pěti Čechů (39 %) nevidí nic, co by jim současný život usnadňovalo. IPSOS to považuje za velkou výzvu pro výrobce a poskytovatele služeb, aby se mnohem více zajímali o své zákazníky a o to, co ke spokojenému životu potřebují.

Většina Čechů vidí svět jako komplikovaný, ale snaží se s ním bojovat

Většina Čechů vnímá svět jako komplikovaný, necelé pětině usnadňuje život internet. Zdroj: Pexels.com

Lidem pomáhá především internet a telefon

Z průzkumu vyplynulo, že 19 % Čechů vnímá jako „usnadňovatele života“ internet, podle 14 % je to (mobilní) telefon. Lidé jmenovali také Google (9 %), Facebook (8 %) a Seznam (6 %). Život tedy podle průzkumu usnadňuje především kontakt s ostatními a dostupnost rady či informací. Mezi odpověďmi figurovaly také auto, různé e-shopy, domácí spotřebiče, internetové bankovnictví, počítače nebo online mapy.

„Podle heuristiky kladou lidé zpravidla důraz na informace, které jsou v danou chvíli přítomné. Jelikož jsou Google a Facebook (mediálně) nejvíce přítomní hráči, lidský mozek se jednoduše spoléhá na tyto značky,“ okomentovala výsledky Pittersová.

Výzkum proběhnul v květnu 2017 metodou online dotazování na reprezentativním vzorku populace ČR ve věku 18-65 let. Celkem se ho zúčastnilo 1004 respondentů z panelu Populace.cz.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek