Česko poskytne na pomoc Sahelu 4 miliony eur


Euroskop, 23. 2. 2018

Představitelé zemí Evropské unie spolu ze zástupci Africké unie, OSN a dalších partnerů dnes v Bruselu jednají o větší mezinárodní podpoře Sahelu, tedy zemím na jižním okraji Sahary. Tento region unijní činitelé považují za klíčový pro stabilitu oblasti i pro předcházení migračním krizím. Česko na konferenci zastupuje premiér Andrej Babiš, který novinářům řekl, že v letošním roce Praha poskytne do příslušného svěřeneckého fondu čtyři miliony eur (100 milionů korun).

Premiér Babiš před odletem do Bruselu novinářům řekl, že Česko se na pomoci regionu finančně podílí, aby přispělo k boji proti pašerákům. Česká vláda tento týden odsouhlasila, že přispěje milionem eur (přes 25 milionů Kč). „Postupně tento rok přidáme ještě tři, takže celkově čtyři miliony eur,“ řekl.

Země na jih od Sahary jsou pro EU významné hlavně kvůli evropské snaze co nejvíce omezit migrační tok z Afriky. Spolupracovat s Burkinou Faso, Čadem, Mali, Mauretánií a Nigerem, na které se pomoc pro Sahel soustředí, tak Evropská unie plánuje nejen v rozvojové oblasti, ale také v otázkách týkajících se bezpečnosti. V regionu už nyní působí tři unijní bezpečnostní mise, jedna v Nigeru a dvě v Mali.

Na podporu regionu chce Evropská unie podle diplomatů získat celkově 500 milionů eur (cca 12,5 miliardy Kč), státy EU dosud přislíbily asi 350 milionů, včetně českého příspěvku. Svěřenecký fond Evropské unie pro Afriku byl ustanoven v roce 2015 při summitu na Maltě.

Konference k Sahelu

Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová při příchodu na konferenci prohlásila, že EU zdvojnásobí své příspěvky na financování mezinárodních vojenských operací v Sahelu. Dosud EU na tyto účely vynaložila 50 milionů eur (1,3 miliardy korun). Cílem misí je boj proti převáděčům lidí a islámským radikálům.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl, že EU pomůže Sahelu s posílením bezpečnosti a s bojem proti chudobě, nestabilitě a pašeráctví. Lucemburský premiér Xavier Bettel a jeho belgický kolega Charles Michel rovněž zmínili i problematiku klimatických změn, které na region doléhají.

Nigerijský prezident Muhammadu Buhari na úvod novinářům řekl, že problémy Sahelu jsou problémy celého světa. „Je třeba solidárnost ostatních zemí,“ dodal.

Konference k Sahelu
Mezinárodní konference se zúčastnila celá řada politiků z Evropy i z Afriky. Zdroj: Úřad vlády

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek