Vláda chce podpořit zapojení Čechů v evropských institucích


Úřad vlády, 18. 4. 2018

Vláda na dnešním jednání v rámci evropské agendy rozhodla o zřízení nového zastupitelského úřadu ČR s působností pro země Sahelu, chce také posílit personální zastoupení Čechů v důležitých orgánech a institucích Evropské unie.

Vláda přijala záměr posílit podíl českých občanů v institucích Evropské unie. Podle schválené Koncepce podpory Čechů v institucích EU do roku 2020 plánuje nominovat nové experty na volná místa v institucích EU a soustředit se na obsazení vysokých postů v Evropské komisi.

„Jednoznačně jsme dospěli k názoru, že v minulém období do roku 2017 nebyla podpora Čechů v těchto institucích dostatečná,” konstatoval 1. vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec. „Dříve jsme tam vyváželi spíše vysloužilé politiky, ale máme tady, i na našich resortech, řadu velmi kvalitních lidí, kteří mají zájem se v rámci Evropské unie profilovat,” řekl Brabec.

Tisková konference
Tisková konference po skončení jednání vlády, které se účastnili vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec, ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová a ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Zdroj: Úřad vlády

Vláda chce, aby byl český hlas více slyšet

“Máme zájem tam prosadit více našich zástupců, aktivně proto i politicky pracovat z hlediska lobbingu, který je nezbytný pro zajištění toho, abychom našim lidem pomohli zajistit zajímavé pozice. Je to něco, co pak můžeme jako Česká republika výrazně využívat. Náš hlas musí být více slyšet a máme na to určitě i kvalitní adepty,“ dodal vicepremiér Brabec.

Více na Euroskopu:

Aktuálně vypisovaná výběrová řízení do institucí EU

Češi v institucích EU

Zřízením zvláštního zastupitelského úřadu pro země Sahelu chce vláda přispět k dalšímu rozvoji humanitárních a rozvojových aktivit v této oblasti. Měl by fungovat jako styčný bod přímo v místě a přispět k většímu angažmá České republiky v této oblasti, která je klíčovým africkým regionem z pohledu bezpečnosti a migrace. Oblast Sahelu je kvůli velmi špatné bezpečnostní situaci místem původu uprchlíků, ale také místem, odkud pašeráci lidí řídí své obchody. Vláda letos uvolní na rozvoj a stabilizaci Sahelu celkem 4 miliony eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek