Česko se připojí k celoevropským občanským konzultacím


Euroskop, 2. 5. 2018

Česká republika se připojí k celoevropské iniciativě občanských konzultací, které vzešly z popudu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Cyklus debat s občany o konkrétních aspektech evropské integrace slavnostně zahájí 10. května diskuze za účasti premiéra Andreje Babiše a francouzské ministryně Nathalie Loiseau v Praze v budově La Fabrika.

V České republice slavnostně zahájí občanské konzultace 10. května debata v Praze v La Fabrice, která se uskuteční pod záštitou frakce ALDE za podpory europoslankyň Dity Charanzové a Martiny Dlabajové. Akce začne v 17:00. Registrovat se můžete na adrese rsvp@vlada.cz do 8. května.

Po úvodních slovech předsedy vlády České republiky Andreje Babiše a ministryně pro evropské záležitosti Francouzské republiky Nathalie Loiseau bude následovat debata s občany na téma „Jakou Unii chceme? Proč hovořit s občany o Evropě?” moderovaná Janem Macháčkem z Institutu pro politiku a společnost.

Vznik iniciativy občanských konzultací

S iniciativou občanských konzultací přišel francouzský prezident Emmanuel Macron. Už v říjnu 2016 během své prezidentské kampaně hovořil o tom, že by Evropané měli mít možnost se více vyjadřovat k unijním otázkám. Občanské konzultace oficiálně zahájil 17. dubna na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku.

V průběhu následujících měsíců se napříč 26 členskými zeměmi EU uskuteční řada debat a seminářů s evropskou tématikou. Jejich cílem je diskutovat s evropskou veřejností o potřebách a vizích občanů a o tom, jakou roli by EU měla zastávat v budoucnosti. To vše v kontextu nadcházejících voleb do Evropského parlamentu, které se uskuteční v příštím roce.

Občanské konzultace v regionech

Hlavní část iniciativy bude probíhat v regionech napříč republikou. V různých českých městech ČR se uskuteční celkem deset diskuzí, během nichž budou mít občané příležitost vyjádřit svůj názor na budoucí směřování EU. Debat se budou účastnit zástupci ústředních orgánů státní správy i regionální osobnosti.

V jednotlivých městech budou debaty zaměřeny na různé aspekty evropské integrace. Diskuze se mezi květnem a říjnem uskuteční v Brně, Litomyšli, Olomouci, Jihlavě, Kroměříži, Opavě, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem a Liberci. Na podzim budou výsledky těchto občanských konzultací zhodnoceny na závěrečné akci v Praze. Výsledky občanských konzultací v rámci celé Evropské unie by měly být rovněž prezentovány na konci roku Evropské radě.

Pozvánka

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality