Spokojenost se členstvím v EU podle Eurobarometru stoupá


Euroskop, čtk, 23. 5. 2018

Spokojenost obyvatel zemí Evropské unie s členstvím v EU roste, v aktuálním průzkumu Eurobarometr ji dalo najevo 60 procent lidí. Podíl těch, kteří považují členství své země za prospěšné, překročil dvě třetiny a je nejvyšší od roku 1983, kdy se podobný průzkum konal poprvé. Češi se v těchto statistikách řadí ke skeptičtějším národům a téměř polovina obyvatel má podle dnes zveřejněného průzkumu na členství v EU neutrální pohled.

Ani dobré, ani špatné není členství v unii podle 46 procent Čechů. Zároveň 62 procent obyvatel soudí, že Česká republika má z příslušnosti k EU prospěch.

Průzkum uskutečněný v dubnu zkoumal postoje obyvatel 28 unijních zemí před volbami do Evropského parlamentu, které se budou konat v květnu příštího roku.

Zatímco na celoevropské úrovni ví o termínu konání těchto voleb třetina lidí, mezi Čechy je to necelá čtvrtina. V Česku je také poměrně velmi malý zájem o hlasování, jehož se hodlá zúčastnit 21 procent lidí, kdežto celoevropský průměr činí téměř 50 procent.

EU ČR
Dle průzkumu 62 % Čechů soudí, že ČR má prospěch z příslušnosti k EU.
Zdroj: Úřad vlády ČR

Nezaměstnanost, migrace jako témata nadcházejících voleb

Obyvatelé EU obecně soudí, že pozitivním vývojem je zavedení výběru takzvaných spitzenkandidátů, tedy lídrů kandidátek jednotlivých evropských stran, z nichž by měl vzejít nový šéf Evropské komise. Téměř polovina obyvatel EU – a 44 procent Čechů – uvedla, že tento fakt zvýší pravděpodobnost, že půjdou k volbám.

Mezi témata, která podle nich budou pro evropské volby zásadní, řadí 49 procent lidí boj s terorismem, 48 procent řešení nezaměstnanosti mládeže, 45 procent otázky spojené s migrací a 42 procent růst hospodářství.

Mezi Čechy je podíl bezpečnostních témat výraznější, 55 procent považuje za zásadní boj s terorismem, 53 procent migraci a 51 procent ochranu vnějších hranic EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek