Komise varovala ČR, že penzijní systém zatěžuje veřejné finance


Euroskop, čtk, 24. 5. 2018

Česká republika by měla v letošním a příštím roce zapracovat na udržitelnosti svých veřejných financí, hlavně kvůli zátěži, kterou představuje její penzijní systém. Praze to včera jako jeden z kroků ke zlepšení hospodářského výkonu doporučila Evropská komise (EK). Zmíněna byla ale také potřeba snížit byrokracii, která omezuje možnosti investovat.

Komise svá doporučení všem členským zemím, jak by mohly posílit hospodářský výkon, nabízí každoročně v rámci hospodářského cyklu známého jako Evropský semestr. Prahu by letošní materiál (doporučení v anglickém jazyce jsou dostupná zde) příliš překvapit neměl, mnohé body se v něm opakují z minulých let.

Dokument například varuje, že výdaje na penzijní systém se z 8,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP) země v roce 2016 vyšplhají na 10,9 procenta v roce 2070, také v souvislosti se způsobem stanovování věku odchodu do důchodu a indexace penzí.

Zvyšovat se bude také zátěž, kterou pro veřejné rozpočty v souvislosti se stárnutím populace bude představovat zdravotnictví.

peníze, mince, ekonomika, daně, hospodářství
Pro zlepšení hospodářkského výkonu by ČR měla zapracovat na udržitelnosti veřejných financí, které nejvíce zatěžuje penzijní systém, uvedla ve středu 23. 5. 2018 Komise.
Zdroj: Pexels.com

ČR by měla zlepšit systém veřejných zakázek

Česko by podle komise mělo řešit slabiny svého systému zadávání veřejných zakázek, především tak, aby byla zajištěna kvalitnější konkurence a přijata účinnější protikorupční opatření.

Dokument například připomíná, že skoro polovina veřejných zakázek má jen jednoho uchazeče. „Korupce a úplatkářství trvale znepokojují podnikatele i veřejnost,“ upozorňuje materiál. Poukazuje také na nízkou míru elektronizace státní správy.

Další body letošních doporučení se týkají potřeby zrychlit udělování povolení pro infrastrukturní práce. Vláda by se měla snažit uvolnit omezení, která v Česku dopadají na výzkum, vývoj a inovace, a pomoci zvýšit schopnost českých firem inovovat. Materiál například připomíná, že výdaje domácích firem na rozvoj a inovace v posledních dvou letech klesají.

Podpora vzdělání a učitelské profese

Komise už poněkolikáté ve svých doporučeních také upozorňuje na český vzdělávací systém a potřebu vyšší podpory učitelské profese, kde jsou stále nízké platy.

Školství by mělo nabízet kvalitní vzdělání i vyloučeným skupinám obyvatel. Dokument upozorňuje na stále chybějící kroky k většímu zapojení především romských dětí.

V doporučeních ani letos nechybí zmínka o posílení možností žen, lidí se zdravotním omezením a osob s nižším vzděláním na českém pracovním trhu. Zlepšit by se v Česku měla aktivní politika zaměstnanosti, komise ale zároveň připomíná nízkou míru nezaměstnanosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek