Česká studentská soutěž vyhrála cenu EU


Euroskop, čtk

Studentská soutěž Český ostrovní dům se dočkala ocenění na evropské úrovni, když vyhrála v jedné ze čtyř kategorií Cen Evropské unie pro udržitelnou energie (EUSEW). „Je to příjemná vzpruha,“ řekl dnes ČTK Pavel Podruh, který cenu z rukou eurokomisaře pro klimatické změny a energie Miguela Cañeteho v Bruselu přebíral.

„Jsme tým čtyř lidí a nemáme žádné evropské ani státní dotace,“ zdůraznil Podruh s tím, že ani s cenou EUSEW se nepojí žádná finanční odměna. „Není to dramatická změna, ale potvrzení pro celý tým, že si lidé našeho projektu všímají a oceňují,“ dodal.

Český ostrovní dům byl nejprve spuštěn jako online centrum poskytující informace s cílem zvýšit povědomí veřejnosti a vytvořit poptávku po udržitelných energetických řešeních. Nejvíce pozornosti si ale získala stejnojmenná architektonická soutěž. Té se od prvního ročníku v roce 2016 zúčastnilo již více než 800 studentů. Výsledkem jsou i dvě desítky postavených soběstačných domů. Výraz „ostrovní“ znamená, že budovy mají být zcela nezávislé na připojení k inženýrským sítím.

„Úplně vše je na našich stránkách. Kdokoliv – jak lidé, tak firmy – si může naše projekty zdarma stáhnout,“ poznamenal Podruh. Záměrem je projekt rozšířit z Česka i do okolních zemí, kde se ale podle něj ještě nepodařilo najít ty správné lidi a vhodné partnery.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek