Babiš: Migraci je nutné zastavit mimo Evropu


Marie Bydžovská, Euroskop, 28. 6. 2018

Hlavy států a vlád Evropské unie dnes budou na summitu v Bruselu diskutovat zřejmě dlouho do noci o tom, jak řešit otázky spojené s migrací. Ta bude však pouze jedním z řady témat dvoudenního summitu Evropské rady, na kterém Česko zastupuje premiér Andrej Babiš.

Jedná se o velice důležitou Evropskou radu, upozornil před odletem do Bruselu premiér Andrej Babiš. Hlavním tématem je migrace, ale summit bude řešit i další důležité otázky jako víceletý rozpočet EU, bezpečnost Evropy nebo digitalizaci. V pátek se poté bude konat eurosummit, kterého se Česko zúčastní v roli pozorovatele.

Turecko jako evropský Ellis Island

Ačkoli nyní do Evropy přijíždí výrazně méně lidí než na vrcholu migrační krize v roce 2015, téma migrace je stále politicky citlivé v celé Evropě a mimo jiné ohrožuje politické přežití německé kancléřky Angely Merkelové.

Částečné řešení je podle Babiše dohoda s Ankarou, kterou Evropská unie uzavřela v březnu 2016. Turecko, které už od Unie dostalo tři miliardy eur, je obdobou amerického Ellis Island, přes nějž přicházeli imigranti do Spojených států, řekl novinářům Babiš.

Lidé v lodích si podle něj zaplatili za naději na lepší život, který je ale nečeká, protože situace v evropských zemích se zásadně mění. Ta je podle premiéra jiná i v tom, že v mnoha zemích EU vyhrávají volby protiimigrační strany a hnutí.

Premiér Andrej Babiš při příchodu na summit
Premiér Andrej Babiš hovoří s novináři při příchodu na summit. Zdroj:Úřad vlády

Česko nesouhlasí s italským návrhem

Dnešní summit se bude zabývat italskou žádostí, aby všechny země unie převzaly svůj díl odpovědnosti za migranty zachráněné ve Středozemním moři. Podle českého premiéra je úkolem Itálie, Řecka, Španělska a Malty, aby zabezpečily ochranu jižní hranice Evropské unie. Česko je podle něj ochotné pomáhat jižním zemím Unie s ochranou hranic, jak finančně, tak vysláním českých policistů nebo vojáků, pokud budou mít dotčené země zájem.

Nová italská vláda nicméně pohrozila, že připravené summitové závěry odmítne, pokud ostatní nepotvrdí, že také oni nesou odpovědnost za migranty zachráněné na moři.

Podle Babiše je klíčové, aby migrace byla zastavena mimo Evropu a vznikaly mimoevropské hotspoty, například v Libyi nebo Tunisku. „Budeme trvat na tom, že máme lidem, kteří migrují do Evropy, pomáhat v jejich zemích. Nemůžeme spasit celou planetu. Ilegální migraci musíme zabránit a ta opatření jsou jednoduchá,“ uvedl český premiér. Dále je podle něj potřeba změnit kompetence Frontexu, aby mohl bojovat proti pašerákům.

Na programu je i rozpočet a vztahy s USA

Lídři EU se také budou poprvé věnovat budoucímu rozpočtu EU, a to konkrétně jeho harmonogramu. Hlubší diskuse bude následovat až na podzimním jednání. Český premiér však už nyní zdůrazní, že vláda bude bojovat proti snížení alokace v kohezi a zemědělství, zvlášť v situaci, kdy je navrženo disproporční navýšení jiných kapitol rozpočtu, z nichž ČR nemůže čerpat. Tím pádem dochází k navýšení odvodů ČR do rozpočtu EU, což je nepřijatelné.

Evropská rada bude řešit také vztahy s USA v souvislosti s obchodem a zavedením amerických cel. Tématem bude také obranná politika a podpora inovací a digitální agendy.

Ještě před začátkem Evropské rady proběhne tradiční koordinace premiérů Visegrádské skupiny. Té se jako host zúčastní francouzský prezident Emmanuel Macron. V pátek se lídři EU ve formátu EU-27 budou věnovat pokračujícím jednáním se Spojeným královstvím o brexitu a uskuteční se jednání eurosummitu, tedy zemí eurozóny. Toho se tentokrát zúčastní i český premiér.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek