Premiéři V4 jednali s prezidentem Macronem o migraci


Euroskop, čtk, 28. 6. 2018

Asi 45 minut dnes trvala schůzka premiérů čtyř středoevropských zemí včetně předsedy české vlády Andreje Babiše s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Podle diplomatů klidné a konstruktivní jednání „vyčistilo vzduch“ ve sporech o řešení migrační krize.

Na úvod schůzky podle státního tajemníka pro EU Aleše Chmelaře francouzský prezident vyjasňoval své výroky, které překvapily visegrádské země. Macron se v sobotu po setkání se španělským premiérem Pedrem Sánchezem vyslovil pro finanční sankce vůči zemím EU, jež by odmítaly migranty s prokázaným nárokem na azyl.

„Jsem pro sankce pro případ nesolidárnosti… pro to, aby financování strukturálních fondů bylo podmíněno i tímto ohledem,“ řekl Macron podle AFP. „Jsem rozhodně pro mechanismus, který by toto vše bral v úvahu. Na tuto debatu dojde ve vhodnou dobu,“ dodal.

V4 a Macron nechtějí ztrácet čas debatou o kvótách

„Macron na úvod vysvětlil, že chápe naší pozici a nechce nám vnucovat kvóty,“ řekl Chmelař. Francouzský prezident se podle něj vyjádřil, že nechce ztrácet čas debatou o kvótách, ale soustředit se na témata, na kterých se shodneme, jako třeba ochrana vnějších hranic a pravidlo, že základní zodpovědnost by měla nést první země příchodu.

Země V4 a Francie se podle Chmelaře dohodly na další práci na úrovni expertů.

Francouzská strana měla podle informací čtk na schůzce připomenout, že existují různé druhy solidarity se zeměmi, které teď nesou hlavní zátěž migrační krize. O větší podporu unijních partnerů nyní výrazně žádá především Itálie.

Macron na jednání také zopakoval to, co už říkal novinářům při příchodu na summit. Tedy že žádná země EU si nemůže myslet, že se jí migrační problém netýká a že snaha států řešit věc samostatně a bez evropské spolupráce nemůže být úspěšná.

Jednání V4 a Macrona

Schůzka států V4 a francouzského prezidenta. Zdroj: Úřad vlády

Dalším bodem programu byla pravidla pro dopravce

Portál Politico.eu cituje diplomata jedné ze zúčastněných středoevropských zemí, podle něhož se vedla debata o charakteru nových center, která by měla vznikat. Debata o druhotných pohybech není podle něj pro visegrádské země tak důležitá, protože dříve by měla vzniknout dohoda o řešení externí dimenze.

Premiéři V4 se s francouzským prezidentem shodli také na potřebě další práce ohledně novely evropských pravidel pro dopravce. „Tam stále panují určité neshody mezi středoevropskou a francouzskou pozicí. Nicméně podle prezidenta Macrona není naše pozice tak radikální a naše firmy nebezpečí pro francouzský trh nepředstavují. Ale je třeba najít konkrétní znění (kompromisu),“ uvedl po schůzce Chmelař.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek