Středoškoláci budou i letos rozhodovat o Evropě!


Úřad vlády, EUTIS, o.p.s., 31. 8. 2018

Česko-slovenský vzdělávací projekt pro žáky středních škol “Rozhoduj o Evropě” je zpět s cílem nabídnout co nejatraktivnější program. Již podruhé došlo ke spojení s projektem “Staň se na den tvůrcem evropské politiky”. V letošním roce proběhne tradiční vzdělávací projekt pro středoškoláky, který ponese díky spojení dvou úspěšných aktivit název “Rozhoduj o Evropě – Staň se na den tvůrcem evropské politiky”.

Jednodenní regionální semináře se uskuteční v průběhu října a listopadu v 11 krajských městech České republiky: v Brně, Českých Budějovicích, Praze, Hradci Králové, Plzni, Ostravě, Jihlavě, Karlových Varech, Ústí nad Labem, Olomouci a Liberci.

Obdobné semináře budou probíhat také na Slovensku. Na aktivity v regionech naváže na začátku prosince závěrečné čtyřdenní modelové zasedání institucí EU v Brně.

Stejně jako v loňském roce bude celý projekt zaměřen na diskusi s mladými lidmi v České republice a na Slovensku o aktuálních evropských tématech a na jejich vzájemný dialog s politiky, odborníky a dalšími osobnostmi veřejného života. Projekt zároveň přiblíží mladým Čechům a Slovákům fungování evropských institucí při přijímání legislativních návrhů.

Murad: Projekt je o hledání kompromisů

„Mladí lidé se díky svému zapojení do projektu seznámí nejenom s institucemi Evropské unie, ale také budou se svými vrstevníky jednat o mnohdy kontroverzních otázkách. Zároveň budou hledat kompromisní řešení, což jsou zkušenosti, které se jim mohou hodit také v profesním životě,“ říká koordinátor projektu Michael Murad z organizace EUTIS.

Podstatou projektu je především hledání kompromisů a řešení na problémy v různých situacích. „Středoškoláci mohou vyjádřit svůj názor na různé problémy, kterých si všímají oni sami jak na národní, tak na evropské úrovni,“ dodává Murad.

Simulované jednání evropských institucí

Projekt s titulem „Rozhoduj o Evropě“ probíhající zároveň v České i Slovenské republice byl poprvé zahájen v listopadu 2016 mezinárodním setkáním mládeže v Brně.

Na něj navázalo 14 českých a 8 slovenských regionálních seminářů za účasti více než 400, respektive 260 žáků. Celkem se do projektu zapojilo takřka 150 škol napříč Českou a Slovenskou republikou. Vyvrcholením celého projektu bylo pětidenní simulované jednání institucí Evropské unie za účasti mnoha politiků a odborníků určené 70 vybraným žákům, kteří se zapojili do regionálních seminářů.

Všechny aktivity projektu se věnovaly i strukturovanému dialogu s mládeží, jehož závěry byly představeny 10. listopadu 2017 na závěrečné konferenci v Bratislavě.

Úspěch v Česku i na Slovensku

První ročník Rozhoduj o Evropě se ale uskutečnil již v roce 2008 v Olomouci a od té doby se středoškoláci v rolích evropských politiků do tohoto města pravidelně vraceli až do roku 2012.

Poté proběhl i ryze slovenský ročník, do kterého se zapojilo 106 škol a 582 studentů, což projekt zařadilo mezi vůbec největší akce určené slovenským středoškolákům.

Projekt Staň se na den tvůrcem evropské politiky organizuje Odbor komunikace o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR od roku 2012 a navazuje tak na úspěšný projekt Staň se na den poslancem Evropského parlamentu, který proběhl v letech 2009 a 2010. Od roku 2015 se do projektu zapojilo také Zastoupení Evropské komise v ČR.

Projekt Rozhoduj o Evropě – Staň se na den tvůrcem evropské politiky je realizován obecně prospěšnou společností EUTIS ve spolupráci s Odborem komunikace o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR a Zastoupením Evropské komise v ČR.

Partnery projektu jsou Konrad Adenauer Stiftung, Národní pracovní skupina pro strukturovaný dialog s mládeží a Europe Direct Česká republika. Modelové zasedání institucí EU, kterým bude letošní ročník projektu zakončen, bylo podpořeno z programu Erasmus+ a je organizováno ve spolupráci s Centrem pre európsku politiku.

Více informací o projektu, včetně termínů jednotlivých seminářů, najdete na webu: www.rozhodujoevrope.cz, anebo na facebookové stránce projektu: https://www.facebook.com/rozhodujoevrope

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek