V Praze se uskuteční jedinečné setkání k budoucnosti vědy a technologií


Global Arena Research Institute, Euroskop

V polovině listopadu se do Prahy sjedou špičky světové vědy, technologií, byznysu, ekonomie a politiky. Na symposiu Next100, které pořádá Global Arena Research Institute, budou hledat způsoby, jak překonat současnou krizi důvěry v politiku, instituce a v budoucnost jako takovou.

Dle zakladatele institutu a programového ředitele symposia Michala Kořana existuje na poli technologických inovací, v byznysu i vědě obrovský pozitivní náboj a velmi smělá očekávání od budoucnosti. “Když se bavíte s technologickými inovátory, máte pocit, že budoucnost je jedna velká růžová příležitost. Na druhou stranu, co je příležitostí pro jedny, může být hrozba pro jiné”.

Ve všech společnostech na celém světě jsou lidé, které nechává globalizace i technologický pokrok daleko za sebou. Tito lidé se ztrácejí a obávají se o osud svůj a svých nejbližších a tyto frustrace se následně přelévají i do politiky – domácí i mezinárodní, upozorňuje Kořan.

Politické instituce a rychlé technologické a společenské proměny

Podle Kořana se nelze vyhnout pocitu, že svět se nachází v permanentní krizi a demokracie, tak, jak ji známe, již není životaschopná. “Jako by se svět řítil do neodvratitelné zkázy. Politické instituce často nejsou schopné reagovat na hluboké a přitom rychlé technologické a společenské proměny. Toho využívají nejrůznější političtí oportunisté a nabízejí nesmyslná, nicméně líbivá a zdánlivě jednoduchá řešení.,“ říká.

„Jsou to ale jen návnady v politickém marketingu, které nemohou ve skutečnosti fungovat a frustrace se pouze prohlubuje. Například, i kdybychom sebevíce chtěli, v současném tekutém světě není možné se zavřít za hranicemi a tvářit se, že se nás nic netýká. Pokud se o to pokusíme, budoucnost nás stejně dožene a její dopad bude o to dramatičtější,” uzavírá Kořan.

Potenciál moderních technologií zůstává nevyužit

Ředitelka pořádající instituce Odessa Primus upozorňuje na to, že moderní technologie nabízejí mnoho možností, které lze využít pro společenské dobro, ale tento potenciál zůstává nevyužit. “Současný svět je plný výzev a problémů, které vyžadují inovativní smýšlení, ale zatím jsme spíše svědky toho, že k nim přistupujeme tak jako před deseti, dvaceti, či padesáti lety. Na symposiu chceme zažehnout kouzlo dialogu mezi nejrůznějšími oblastmi technologií, inovací, společnosti či byznysu a uvolnit obrovský potenciál, který se v tomto dialogu nachází.“

Symposium proběhne v Praze ve dnech 14. a 15. listopadu a mezi hlavními řečníky jsou ředitel Mezinárodního měnového fondu pro Evropu Jeffrey Franks, ředitel urychlovače Evropské organizace pro jaderný výzkum CERN Fréderick Bordry, Global Young Leader for Women Esther Nakajjigo, investoři Gabriel Eichler a Karel Janeček, ekonom Iain Begg z London School of Economics, ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček, datový analytik společností Microsoft a LinkedIn Thomas Rocca, světově uznávaný odborník na kybernetiku a umělou inteligenci profesor Vladimír Mařík či architekt evropského výzkumného programu Horizon 2020 Robert-Jan Smits.

Cílem setkání N100 je propojit mezinárodní komunitu lidí, kterým není lhostejný osud za obzorem jejich oboru či byznysu a kteří chtějí přemostit propast mezi dravým technologickým a společenským vývojem a převládající společenskou a politickou skepsí. Symposium tak využívá stoletého výročí od skončení první světové války a založení Československa k pohledu do budoucnosti. „Budoucnost nás jistě dost překvapí. Můžeme ale pracovat na tom, aby nás překvapila příjemně. Možnosti a nástroje k tomu máme, jen je možná ještě neumíme či nechceme využívat,“ dodává k tomu Kořan.

Více informací o N100 Symposium: https://goo.gl/s3WrTg

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek