Zúčastni se Podzimní školy evropské integrace!


Euroskop, 13. 11. 2018

Ve dnech od 15. do 19. listopadu 2018 se v Brně uskuteční Podzimní škola evropské integrace. V rámci několikadenního cyklu přednášek a diskuzních panelů se účastníci mohou těšit na řadu zajímavých osobností z akademické, veřejné či soukromé sféry. Společným jmenovatelem panelových diskuzí bude téma budoucího směřování Evropské unie a budoucí vývoj eurozóny.

Sérii akcí, které proběhnou v rámci Podzimní školy evropské integrace, organizuje think-tank Mendelovo evropské centrum, společně se Zastoupením Evropské komise v ČR, informačním centrem Europe Direct při Knihovně Jiřího Mahena v Brně, Eurocentrem Brno a Provozně-ekonomickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně.

Program Podzimní školy je tematicky rozdělen na několik částí. Zahajovací den (tj. 15. listopadu) se dopoledne ponese ve znamení panelových diskuzí na vybraná témata evropského integračního procesu. Mezi řečníky budou např. Petr Strejček z Mendelovy univerzity či Pavlína Žáková ze Zastoupení Evropské komise v ČR.

Odpoledne se pak uskuteční dvě debaty. První z nich se bude věnovat budoucnosti EU po brexitu, během které vystoupí Ivo Šlosarčík, Monika Brusenbach Meislová či Lubor Lacina. Druhá se pak bude zabývat možnou reformou eurozóny a výzvami, které tato problematika přináší.

Podzimní škola evropské integrace v Brně

Účastníky čekají workshopy s evropskou tematikou

V pátek dopoledne budou mít účastníci možnost participovat na řadě workshopů k rozpočtu EU, migrační krizi nebo současnému fungování eurozóny. Odpoledne poté proběhnou přednášky v anglickém jazyce k otázce vztahů mezi členskými státy EU a schopností zemí ovlivňovat agendu EU.

Závěrečný den se bude konat panelová diskuze na téma „Proč Slováci mají rádi euro a Češi se ho bojí“. Účast na této pondělní debatě přislíbili bývalý státní tajemník pro EU Tomáš Prouza, bývalá viceguvernérka Národní banky Slovenska Elena Kohútiková a Lubor Lacina z Mendelovy univerzity v Brně. Přednáška se uskuteční v čase od 11 do 13 hodin.

Zájemci o účast a bližší informace o Podzimní škole mohou kontaktovat pořadatele prof. Ing. Lubomíra Lacinu, Ph. D. prostřednictvím emailové adresy lubor.lacina@mendelu.cz.
Časový harmonogram a finální program celé Podzimní školy evropské integrace je k dispozici zde.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek