Agentura GSA již přinesla Česku víc než 1 miliardu Kč


Tereza Chlebounová, Euroskop, 16. 11. 2018

Zhruba 200 milionů korun ročně přináší české ekonomice přítomnost Agentury pro evropský globální navigační družicový systém (GSA). Vyplývá to ze zprávy o přínosech agentury, kterou představil výkonný ředitel agentury Carlo des Dorides na tiskové konferenci ve čtvrtek 15. listopadu v jejím pražském sídle. Díky Agentuře GSA se také zvýšilo povědomí o možnostech financování výzkumu a vývoje v oblasti družicové navigace pro malé a střední podniky či univerzity.

Agentura pro evropský globální navigační družicový systém sídlí od roku 2012 v pražských Holešovicích. Její umístění je pro Českou republiku nejen velmi prestižní záležitostí, ale přináší také značné ekonomické výhody. Za posledních pět získala podle zprávy česká ekonomika díky GSA příjmy přesahující 1 miliardu korun. Do roku 2020 by tento objem měl vzrůst na 2 miliardy korun. Agentura také ročně přispěje k vytvoření 250 pracovních míst.

Kromě přímých nákladů ve formě provozních výdajů a výdajů na zaměstnance, přítomnost agentury také zvyšuje povědomí o možnostech financování pro malé a střední podniky a univerzity. V rámci programu Horizon 2020 získalo 19 českých společností od Evropské komise celkem 2,2 milionu eur, které jsou určeny pro financování výzkumu a vývoje.

Agentura pro evropský globální navigační družicový systém

Agentura GSA je jednou ze specializovaných agentur EU, které sídlí v různých členských státech. Vznikla v roce 2004 a od roku 2012 má hlavní sídlo v pražských Holešovicích. Zdroj: European GNSS Agency

V říjnu 2018 byla otevřena 4. vlna výzvy programu Horizon 2020 EGNSS (Evropský globální navigační satelitní systém), do níž mohou podniky přihlašovat své projekty až do 5. března 2019. V rámci této výzvy Komise rozdělí 20 milionů eur. Podle zprávy agentury GSA se od roku 2012, kdy se její sídlo přesunulo do Prahy, zvýšil téměř desetkrát počet českých firem žádajících o finanční prostředky z evropských fondů na výzkum a vývoj v oblasti družicové navigace.

Podle Karla Dobeše, vládního zmocněnce pro spolupráci s Agenturou GSA, funguje agentura jako magnet pro zahraniční průmysl. Ten přináší nové příležitosti pro české firmy, kterých působí v odvětví kosmického průmyslu a technologií více než 40. Evropská komise navíc letos v červnu navrhla Agenturu GSA rozšířit a sdružit pod ni všechny stávající kosmické programy EU. To by dále zvýšilo důležitost Prahy, odkud by byly všechny vesmírné programy řízeny, a vznikla by také další pracovní místa.

ČR využije Galileo při výběru mýtného

Agentura GSA zajišťuje, aby občané EU mohli co nejvíce využívat služeb, které poskytuje evropský navigační systém Galileo a zpřesňující satelitní systém EGNOS. Systém Galileo poskytuje oficiálně služby od roku 2016 a od té doby ho získal 400 milionů uživatelů. Jak uvedl výkonný ředitel agentury Carlo des Dorides, zhruba 700 tisíc z těchto uživatelů sídlí v Česku.

Dorides připomněl, že od dubna 2018 mají mít všechna auta vyrobená v EU zabudované zařízení, které umožňuje snadnou lokalizaci vozidla v případě nehody, takzvanou službu eCall. Ta funguje právě díky službám navigačního systému Galileo. Od roku 2020 má být v ČR spuštěno mýtné, které bude využívat Galileo jako sledovací systém. Dorides také uvedl, že 6 českých letišť je vybaveno zpřesňujícím satelitním systémem EGNOS. Hlavními uživateli jsou nicméně stále především uživatelé chytrých telefonů.

Galileo je nejpřesnější navigací na trhu

Podle Rodriga da Costy, který má v GSA služby systému Galileo na starost, je v současnosti Galileo nejpřesnějším navigačním satelitním systémem na trhu. Funguje dokonce o řád přesněji, než se původně očekávalo. Služba je navíc k dispozici více než 99 % času. Současně se pracuje na dalším zkvalitnění a doplnění služeb. V budoucnu by například měly začít fungovat služby týkající se velmi přesného nalezení určitého bodu a autentizace.

Přibýt by měla také zpětná vazba v záchranné službě Search and Rescue, která se nejčastěji používá na moři. Uživatel v nesnázích vyšle signál, aniž by věděl, kdo jej zachytil a kdy se k němu dostane. Nově bude moct se zachránci komunikovat a rozvrhnout si tak například zásoby na potřebnou dobu. Systém Search and Rescue je v akci několikrát týdně. Zatímco dříve trvalo hledání osob v průměru 4 hodiny, díky využití služby se zkrátilo na zhruba 10 minut.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek