Chmelař: Pro ČR je důležité, aby brexit nenarušil náš obchod


Euroskop, čtk, 19. 11. 2018

Pro Českou republiku je v souvislosti s přípravou dohody o brexitu a související politické deklarace o budoucích vztazích důležité, aby po roce 2020 nebyl narušen vzájemný obchod s Británií. Novinářům to dnes řekl český státní tajemník pro EU Aleš Chmelař před mimořádným jednáním Rady pro všeobecné záležitosti, která se v Bruselu zabývá přípravou nedělního mimořádného unijního summitu k brexitu.

Unijní vyjednavač Michel Barnier už minulou středu zveřejnil s britskou stranou předjednaný text dohody o britském odchodu. Učinil tak poté, co se skoro šestisestránkovým dokumentem po zdlouhavé diskusi souhlasila britská vláda. Premiérku Theresu Mayovou ale ještě čeká hlavní zkouška, kterou bude hlasování zatím skeptického britského parlamentu.

Na unijní straně musí text potvrdit na politické úrovni nejprve šéfové států a vlád ostatních 27 zemí EU, což by se mělo stát právě na summitu v neděli. Následně je potřeba potvrzení v europarlamentu a nakonec většinový souhlas členských zemí.

Finální podoba textu

Text dohody ale ještě není zcela dokončen. Podle dostupných informací zbývá například místo popisu „20XX“ dopsat konkrétní rok, do kterého by mohlo být v případě potřeby jednou prodlouženo přechodné období nyní plánované do konce roku 2020.

Podle diplomatů Barnier navrhuje rok 2022, rozhodnuto ale není. Některé země mají navíc další připomínky.

„Doufáme, že nebude třeba text znovu otevírat a že dnes bude přijatelný pro EU27,“ poznamenal Chmelař. Text dohody v národních jazycích dostaly členské státy unie k dispozici v neděli.

Obsah politické deklarace

Větší debata se ale nyní na půdě EU27 odehrává okolo politické deklarace, právně nezávazného textu popisujícího, jak by si obě strany přály, aby jejich vztahy vypadaly po konci přechodného období.

Dokument, který v mnoha ohledech doplňuje onu „rozvodovou smlouvu“, bude spolu s ní základem pro práci na konkrétních dohodách v řadě oblastí – od obchodu přes obranu a bezpečnost po spolupráci třeba ve vědě či školství.

Na stole mají diplomaté a vlády od minulého týdne asi šest stránek s přehledem toho, co by deklarace měla obsahovat. Nyní ji na tomto základě vyjednavači obou stran domlouvají, hotovo by chtěli mít ve čtvrtek.

brexit, GAC
V neděli 25. listopadu 2018 se k otázce brexitu uskuteční mimořádný summit členských zemí EU, kde by lídři zemí EU27 měli potvrdit předjednaný text dohody o britském odchodu. Zdroj: Public Domain Pictures

ČR chce zachovat stávající obchodní vztahy

„Chceme co nejtěsnější možný vztah, při zachování práv a závazků britské strany. Pro ČR specificky je v této souvislosti důležité, aby po roce 2020 nebyly narušeny naše vzájemné obchodní vztahy,“ upozornil český státní tajemník pro EU.

Chmelař uvedl, že některé členské státy mají k návrhu textu své individuální požadavky, například související s rybolovem či britskými možnostmi podílet se na evropských obranných projektech a podobně. ČR podle svého zástupce žádné vlastní specifické požadavky v této chvíli nemá.

„Nezapomínejme, že to není právně závazný text, ale jsme odhodláni plnit ho na politické úrovni,“ připomněl Chmelař. Novinářům řekl, že podle jeho názoru se politická situace v Británii uklidní a EU27 bude mít za kanálem La Manche jako partnera vládu s většinovou podporou v parlamentu. „Nemyslím, že je něco, co by nás dnes vedlo ke zrušení (nedělního) summitu,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek