Babiš: Existenčním zájmem Česka je být členem NATO

12.03.2019
Euroskop, čtk

Česká republika si dnes připomíná 20 let od svého vstupu do Severoatlantické aliance. Přední ústavní činitelé a zástupci spojeneckých zemí vystoupili dopoledne s projevy na konferenci pořádané na Pražském hradě. Podle českého premiéra Andreje Babiše je členství v NATO v existenčním zájmu Česka. Prezident Miloš Zeman varoval před vyjednáváním s Tálibánem za zády afghánské vlády a bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová před podkopáváním demokracie v zemích NATO.

„Historie 20. století nám ukázala, že země naší velikosti se sama neubrání. Proto je naším existenčním zájmem být členem tohoto obranného spolku,“ řekl Babiš. Být členem NATO podle něj také znamená, že jsme spolehlivým partnerem, který ctí zásady svobody a demokracie a za kterého jsou partneři připraveni se zasadit.

Český prezident varoval před vyjednáváním s Tálibánem. Pokud podle něj toto hnutí Afghánistán ovládne, vytvoří z něj teroristickou základnu, ze které bude útočit na euroatlantickou civilizaci. Poukázal na podobnost s mnichovskou dohodou. Zároveň připomněl 14 českých vojáků, kteří v Afghánistánu padli. „Jsme povinní nezpronevěřit se jejich památce,“ řekl.

Albrightová upozornila na to, že v řadě zemí NATO sílí nacionalismus a někde jsou přijímány zákony k oslabení opozice nebo médií. Někteří představitelé podle ní říkají, že před svobodou mají přednost jiné priority. Albrightová vyzvala k vystoupení proti těmto tendencím.

Oslavy 20 let v NATO
Český pemiér Andrej Babiš na oslavách 20 let v NATO konaných na Pražském hradě. Zdroj: čtk

Česko patří mezi nejbezpečnější země i díky NATO

Ministr obrany Lubomír Metnar v projevu uvedl, že členství v NATO posílilo českou vnější bezpečnost posílilo. „My sami ale musíme pracovat na tom, aby toto členství posílilo i alianci,“ poznamenal.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček označil za jednu z hlavních výzev pro NATO vztah k Rusku. „Nechceme Rusko izolovat a v aliančním zájmu není ani eskalace, stejně jako nové závody ve zbrojení nebo nová studená válka. Aby se však mohl vzájemný vztah NATO s Ruskem zlepšovat, musí Moskva respektovat mezinárodní právo i volbu orientace svých sousedů,“ řekl Petříček.

Ministr vnitra Jan Hamáček zdůraznil, že Česko patří mezi nejbezpečnější země, a i díky členství v alianci. Země podle něj nikdy neměla tak silné bezpečnostní garance jako nyní.

Dalšími vystupujícími na konferenci byli bývalý ministr zahraničí a obrany Alexandr Vondra, předseda Senátu Jaroslav Kubera, maďarský prezident János Áder, slovenský prezident Andrej Kiska nebo polský prezident Andrzej Duda. Prezidenti Slovenska a Polska se shodli na tom, že Rusko se snaží rozbít jednotu Severoatlantické aliance a úmyslně ji provokuje. Podle českého prezidenta mají strach z provokací jen slabí, hrdá a sebevědomá země se jich nemá bát.

NATO oceňuje zásluhy svých nových členů

Česko, Maďarsko a Polsko se staly členy NATO před 20 lety, Slovensko před 15 lety. Armády těchto zemí ocenila na Hradě zástupkyně generálního tajemníka NATO Rose Gottemoellerová. „Jste velice silní, angažovaní spojenci, zvyšujete výdaje na obranu, účastníte se aktivit,“ uvedla. Podle ní NATO nyní čelí novým problémům a výzvám, jako jsou stále asertivnější Rusko, nestabilita na Středním východě a v severní Africe, terorismus, kyberútoky a šíření zbraní hromadného ničení. Žádná země by se jim nedokázala postavit sama, podotkla.

U příležitosti oslav 20. výročí vstupu ČR do aliance je dnes na pražském Hradčanském náměstí vystavena vojenská technika. Lidé si mohou prohlédnout obrněný transportér Pandur, lehká obrněná vozidla Dingo a Iveco či bojové vozidlo Humvee.

Představitelé hlavního města Prahy dnes vyvěsili vlajku NATO na budovu Nové radnice na Mariánském náměstí. K výročí namluvil primátor také zdravici, která dnes v češtině a v angličtině zní v metru čtyřikrát za hodinu. Pražské tramvaje jezdí dnes ozdobené státními vlaječkami a vlaječkami NATO.

Slavnostní den bude zakončen v sídle ministerstva zahraničí v Černínském paláci. Ministr během večera ocení 14 osobností, které se zasloužily o vstup ČR do NATO, novým oceněním medailí za zásluhy o diplomacii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek