Jaké jsou nejpopulárnější mýty o Evropské unii roku 2018?


Tereza Chlebounová, Euroskop, 28. 3. 2019

Kterým dezinformacím o Evropské unii se loni v Česku nejlépe dařilo? Kdy se nejvíce objevovaly a zasáhnou i do kampaně před volbami do Evropského parlamentu, které se uskuteční letos v květnu? Šest nejoblíbenějších euromýtů loňského roku zkoumala studie Pražského institutu bezpečnostních studií ve spolupráci se spolkem Manipulátoři.cz.

Česká populace má podle autorů studie omezené znalosti o Evropské unii, které vedou ke zkresleným představám o jejím fungování a pravomocích. Kvůli tomu se v českém informačním prostoru daří dezinformacím a manipulacím, které mohou hrát roli i před evropskými volbami. Studie připisuje díl odpovědnosti i českým politikům, kteří často obviňují EU za domácí problémy, a médiím, která ne vždy o evropských záležitostech srozumitelně informují.

V rámci série výzkumů České volby v éře dezinformací proto vznikla analýza, která se zaměřila na šíření šesti nejpopulárnějších mýtů o Evropské unii během roku 2018 (v období 1. ledna 2018 až 31. ledna 2019). V rámci ní bylo monitorováno celkem 39 dezinformačních webů, které EU zmínily přibližně v každém desátém textu (v 15 543), přičemž zkoumané mýty se objevily v každém čtvrtém z nich (v 3600).

Mýtus 1: EU při kontrole migrace selhává, nedělá pro to nic

Téma migrace na sledovaných dezinformačních webech dominovalo – věnovalo se mu 2969 textů, tedy každý pátý text, který zmiňoval EU. Nejčastěji se objevovalo v době českých prezidentských voleb (leden 2018), konání takzvaného minisummitu o migraci (červen 2018), diskuze ohledně poskytnutí azylu syrským sirotkům (září 2018) či diskuze o paktu OSN o migraci (listopad 2018).

Během ledna 2019 výrazně poklesl počet textů zabývajících se migrací, toto téma však podle autorů nadále ve veřejné debatě rezonuje a pravděpodobně se s ním setkáme v kampani k volbám do Evropského parlamentu.

Nejoblíbenější euromýty roku 2018

Diktát Bruselu, cenzura internetu nebo nekontrolovaná migrace patřily loni mezi nejoblíbenější české mýty o Evropské unii. Podle studie se na začátku roku 2018 často objevovalo také téma Czexitu, který byl například prezentován jako záchrana před islamizací ČR. Zdroj: Pixabay.com

Mýtus 2: Byrokratická EU

Kritika údajně přebujelé byrokracie Evropské unie se na dezinformačních webech vyskytovala během celého sledovaného období, zmíněna byla podle analýzy celkem v 315 textech. Byrokratičnost EU byla obvykle využívána jako vedlejší argument při kritice institucí nebo jejich konkrétních kroků. Podle autorů lze očekávat, že vykreslování EU jako byrokratické instituce se ve větší míře objeví v kampani před evropskými volbami.

Mýtus 3: Brusel nám diktuje jedno nařízení za druhým

Tento mýtus se podle autorů studie v české debatě objevuje dlouhodobě, často v kombinaci s dalšími populárními tématy jako je třeba migrace. Na sledovaných webech se mýtu věnovalo celkem 224 textů a podle analýzy se vzhledem k jeho popularitě dá očekávat, že bude zaznívat i před volbami do Evropského parlamentu.

Mýtus 4: Německo a Francie diktují politiku EU

V předvolební kampani lze podle analýzy očekávat také mýtus o hegemonii Německa a Francie při rozhodování o politikách EU, který mezi politiky relativně silně rezonuje. Podle dezinformačních webů mohou velké státy po přijetí Lisabonské smlouvy diktovat cokoli, navíc údajně vytvářejí na případné odpůrce ekonomický nátlak. Chování Německa a Francie přirovnávaly tyto weby například k diktátorům Adolfu Hitlerovi a Josifu V. Stalinovi.

Nejčastěji se mýtus o diktátu vyskytoval v souvislosti s tématem migrace. Podle analýzy byl méně častý než výše uvedený „diktát Bruselu“, se kterým se do určité míry překrývá.

Mýtus 5: Odzvonilo „memům“ na internetu

Tento mýtus se začal objevovat v souvislosti se směrnicí o autorských právech, kterou Evropský parlament projednával v červnu a září 2018, jednalo se především o články 11 a 13. Směrnici se věnovaly téměř všechny sledované dezinformační weby – označovaly ji za konec internetu, zavedení cenzury a nástroj k umlčování oponentů, zejména kritiků EU. Zmínky o cenzuře se objevily i v mainstreamových médiích. Kolovalo také tvrzení, že z internetu bude kvůli směrnici nutné vymazat část obsahu, mimo jiné vtipy, parodie a právě memy.

Mýtus 6: Evropu zaplaví geneticky modifikované plodiny (GMO)

K populárním dezinformacím se řadí i mýtus o přílivu geneticky modifikovaných potravin do EU. Dezinformační texty tvrdily, že GMO potraviny mají sloužit ke snížení lidské populace nebo vytvořit z lidí hloupé pracující otroky. Za touto snahou měly podle mýtu stát USA, Brusel, případně údajné židovské spiknutí. Většina textů spojovala problematiku GMO s americkou firmou Montsanto.

Podle autorů se tento mýtus vyskytoval méně často a byl spojen s úzce vymezeným tématem, není tedy příliš pravděpodobné, že se výrazněji vyskytne v předvolební kampani.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek