V Ostravě by měl být od roku 2020 evropský superpočítač


Euroskop, čtk, Evropská komise, 10. 6. 2019

Mezi osmi městy, kam chce Evropská unie prostřednictvím unijního společného podniku pro vysoce výkonnou výpočetní techniku umístit nové superpočítače, je také Ostrava. Oznámila to v pátek Evropská komise s tím, že přesná ujednání, včetně otázky financování, budou součástí dohod, jejichž podepsání se dá čekat v nejbližších měsících.

Mluvčí národního superpočítačového centra IT4Innovations Zuzana Červenková řekla ČTK, že takzvaný EuroHPC petascale superpočítačový systém bude umístěn právě v centru při Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava. Centrum se podle ní mezi předloženými návrhy umístilo na prvním místě, přičemž od hodnotící komise dostalo 95 bodů ze 100 možných.

IT4Innovations už provozuje dva superpočítače – Anselm instalovaný v roce 2013, který bude letos nahrazen osmkrát výkonnějším systémem, a Salomon instalovaný v roce 2015 – a od letoška také speciální systém pro výpočty umělé inteligence.

V Ostravě má být od roku 2020 umístěn evropský superpočítač

Nové superpočítače mají být od roku 2020 kromě ČR umístěny také ve Španělsku, Bulharsku, Itálii, Slovinsku, Portugalsku, Lucembursku a Finsku. Zdroj: Pixabay.com

Superpočítač bude patřit k nejvýkonnějším v Evropě

Petascale systém bude patřit mezi nevýkonnější superpočítače v Evropě. „Aktuálně by zaujal 21. místo na světě a šesté místo v Evropě. V době jeho instalace v příštím roce se očekává, že bude náležet mezi 50 nejvýkonnějších superpočítačů na světě,“ uvedla Červenková. V Evropě bude systém mezi deseti nejvýkonnějšími superpočítači.

„Systém je navržený tak, aby uceleně pokryl uživatelské požadavky při řešení komplexních vědeckých i průmyslových problémů zahrnujících klasické numerické simulace i rozsáhlé datové analýzy nebo využití umělé inteligence,“ uvedla Červenková.

Podle komise může například generovat prognózy vývoje meteorologických vzorců a předpovídat rozsah a směr bouří či povodní, simulovat testy letadel, aut a jejich komponentů nebo pomáhat při vývoji nových léčiv a výpočtu fyzikálních rovnic, které modelují molekulární procesy a interakce nového léku s lidskou tkání, Jsou také nezbytné pro vývoj umělé inteligence.

Investiční náklady na pořízení systému dosáhnou 15 milionů eur (přes 384 milionů Kč). Provozní náklady systému v letech 2020 až 2025 budou činit 14 milionů eur (téměř 360 milionů Kč).

Počítač bude k dispozici akademikům i průmyslu

Nové počítače by mohly začít fungovat během druhé poloviny roku 2020, od kdy budou k dispozici evropským uživatelům z akademické obce, průmyslu i veřejného sektoru. Střediska se s jejich pomocí zaměří na podporu vývoje hlavních aplikací v oblastech, jako je personalizovaná medicína, nová léčiva a materiály, bioinženýrství, předpovědi počasí a změna klimatu, uvedla v pátek komise v tiskové zprávě.

Do společného podniku je zapojeno 28 členských zemí, přičemž 19 z nich bude součástí konsorcií provozujících superpočítačová střediska. Celkový rozpočet, včetně unijních prostředků, dosahuje 480 milionů eur (asi 12,3 miliardy Kč).

Další počítače budou ve Španělsku či Finsku

V pátek bylo oznámeno, že podobné počítače mají být kromě Ostravy umístěny také v Barceloně ve Španělsku, v bulharské Sofii, italské Boloni, slovinském Mariboru, portugalském městě Minho, lucemburském Bissenu a ve finském Kajaani.

„Tato střediska nabídnou našim výzkumným pracovníkům přístup ke špičkovým superpočítačům světové úrovně, jež představují strategický zdroj pro budoucnost evropského průmyslu,“ uvedl v tiskové zprávě místopředseda komise pro digitální trh Andrus Ansip.

O vzniku společného podniku označovaného zkratkou EuroHPC rozhodly v listopadu 2018 na návrh Evropské komise členské země unie. Jeho úkolem je zajistit, aby byla EU do roku 2020 vybavena superpočítačovou infrastrukturou světové úrovně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek