Jaký názor mají na kandidátku na šéfku Komise čeští politici?

03.07.2019
Euroskop, čtk

Prezidenti a premiéři zemí EU navrhli na pozici předsedkyně Evropské komise na mimořádném zasedání Evropské rady německou ministryni obrany Ursulu von der Leyenovou. Přečtěte si, jak čeští politici hodnotí německou ministryni, která by se mohla stát historicky první ženou v čele evropské exekutivy.

„Pro nás je důležité to, že jsme – Česko a země Visegrádu společně s Itálií – zabránili prosazení spitzenkandidáta. Od začátku jsme tento systém kritizovali, odmítáme jej. A nakonec jsme byli úspěšní,“ hodnotil hned po skončení výsledek summitu český premiér Andrej Babiš. Doufá, že čeští europoslanci při hlasování 16. července nominaci von der Leyenové podpoří. „Zná Českou republiku, zná náš region,“ řekl Babiš o německé ministryni obrany.

„Jsem rád, že na summitu po dlouhém jednání došlo k dohodě. Ursula von der Leyen je zkušená politička, která svými postoji v minulosti ukázala, že se bude zasazovat o fungující a silnou EU,“ napsal ČTK vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček. „Zpráva o shodě na německé ministryni obrany Ursule von der Leyen je výbornou zprávou pro Českou republiku, KDU-ČSL i EPP (Evropskou lidovou stranu). Zkušená politička CDU se skvělou referencí na resortu obrany v německém kabinetu, se znalostí středoevropského regionu,“ chválil na twitteru lidovecký šéf Marek Výborný.

Kdo jsou tzv. spitzenkandidáti?

Ve volbách v roce 2014 hlavní evropské politické strany poprvé nominovaly své kandidáty na předsedu Evropské komise. Kandidát strany, která obdržela nejvyšší počet hlasů (tou byla EPP – Evropská lidová strana), se po schválení většinou poslanců nového Parlamentu stal předsedou Komise (Jean-Claude Juncker). Své kandidáty na předsedu Komise evropské politické strany určily i v letošních volbách, Ursula von der Leyenová mezi nimi nebyla.

Tato procedura prosazovaná Evropským parlamentem vycházela z extenzivní interpretace Lisabonské smlouvy. Smlouva totiž umožnila větší propojení institucí a v článku 17 v odstavci 7 stanovila, že: „S přihlédnutím k volbám do Evropského parlamentu a po náležitých konzultacích navrhne Evropská rada kvalifikovanou většinou Evropskému parlamentu kandidáta na funkci předsedy Komise“. Hlavní slovo v nominaci nicméně stále drží Evropská rada, protože ze smlouvy povinnost nevyplývá.

Bartoš: Měla by předložit kvalitní plán pro vedení Komise

Nadšení nesdílí místopředseda Pirátů a europoslanec Mikuláš Peksa. „Tento návrh Evropské rady je opravdu personálním vyškrabáváním sudu. Ignorovali všechny, kdo kandidovali v evropských volbách, a vytáhli náhodnou německou ministryni, která to v Německu schytává za neschopnost. To je fakt naprosté pohrdání voliči,“ napsal na twitteru.

Podle předsedy strany Ivana Bartoše byl volbou obejit systém demokraticky navržených kandidátů, kteří navštěvovali členské země a představovali před volbami své vize všem voličům v EU. „Tato německá ministryně nikdy nijak neusilovala o oslovení voličů za hranicemi Německa. Chce-li získat důvěru Evropského parlamentu, měla by předložit velice kvalitní plán svého pětiletého působení v čele komise,“ napsal ČTK v sms zprávě.

von der leyenová
Německá ministryně obrany v Bruselu na květnové Radě EU. Zdroj: Rada EU

Německá kandidátka vzbuzuje pozitivní očekávání

Podle předsedy ODS Petra Fialy je von der Leyenová lepší volbou než zvažovaný socialista Frans Timmermans. „EK snad bude pod jejím případným vedením méně aktivistická a bude více naslouchat členským státům EU. To, zda najde odvahu k nutné reformě EU, je však otázkou,“ poznamenal na twitteru. Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil, jenž je jako europoslanec členem frakce EPP, věří, že se podaří prosadit maximum z programu Spojenců pro Evropu. Pod tímto názvem kandidovali STAN, TOP 09, Zelení a další subjekty v nedávných volbách do Evropského parlamentu.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek se domnívá, že navržení von der Leyenové dává naději, že EU začne brát vážně otázku obrany. „V4 (visegrádská čtyřka – Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) zabránila zvolení Timmermanse a přitom podpořila ráznou eurofederalistku, která se nebála do svého domu přijmout syrského uprchlíka a je stoupenkyní Merkelové,“ konstatoval na twitteru.

SDP a KSČM jsou kritické

Pro hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury je von der Leyenová „zcela nepřijatelná figura“. „Je to otevřená federalistka usilující o zrušení národních států, která pochopitelně udělá maximum i pro pokoření odporu ze strany V4 proti rozvozu migrantů z Německa a západu i do našich zemí, takže nás čekají jen další těžké boje o uchování zbytku naší suverenity,“ napsal ČTK Okamura.

Podle místopředsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřiny Konečné výsledek jednání Evropské rady ukazuje na nemohoucnost zemí V4. „Staré členské státy získaly vše a nové členské státy to ještě odsouhlasily. Současní kandidáti nedávají takřka žádnou šanci na proměnu EU,“ uvedla na twitteru.

Státníci se na summitu dále dohodli, že Donalda Tuska ve funkci šéfa Evropské rady vystřídá končící belgický premiér Charles Michel. Novým šéfem unijní diplomacie má být španělský politik Josep Borrell a v čele Evropské centrální banky stane Francouzka a stávající výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek