Česko bude mít poprvé místopředsedkyni Evropské komise

10.09.2019
Úřad vlády, Evropská komise, čtk

Nová předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová představila v úterý 10. září složení sedmadvacetičlenné Evropské komise. Česká komisařka Věra Jourová, nominovaná vládou Andreje Babiše, bude místopředsedkyní a komisařkou dohlížející na obranu evropských hodnot a dodržování demokratických principů. V portfoliu bude mít také snižování byrokracie, boj proti dezinformacím a dohled nad nezávislostí médií.

„Pro Českou republiku je velkým úspěchem, že získala poprvé v historii významný post místopředsedy Evropské komise, tedy pozici ve vedení evropské exekutivy. Je to vyznamenání pro naši zemi a ve spojení s přiděleným portfoliem i ohromná důvěra, kterou nám paní předsedkyně von der Leyenová dala. Bylo mou prioritou získat pro Českou republiku takto vysoký post. Je to i důkaz, že paní Jourová v uplynulých pěti letech odvedla v Evropské komisi výbornou práci a jsem pyšný,že právě ona reprezentuje Česko republiku i dnes,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Premiér ocenil zastoupení střední Evropy

Nominaci Věry Jourové, která v Evropské komisi působila v minulém období, schválila vláda Andreje Babiše v pondělí 26. srpna 2019. Je to poprvé, kdy Česká republika navrhla do funkce stejného komisaře, a Věra Jourová je také první žena, kterou Česká republika do EK nominovala. V uplynulých pěti letech měla Věra Jourová na starost spravedlnost, ochranu spotřebitele a problematiku rovnosti mužů a žen.

Podle premiéra je velice důležité, že v osobě Věry Jourové bude mít středoevropský region přímé zastoupení v klíčovém orgánu Evropské unie. „Jako místopředsedkyně bude paní Jourová velmi úzce spolupracovat s předsedkyní Ursulou von der Leyenovou a dalšími místopředsedy na nejdůležitějších problémech pro celou Evropu a bude moci ovlivnit různé věci, včetně ekonomických. Nová Komise bude mít díky zastoupení české komisařky mezi šesticí místopředsedů příležitost lépe chápat problémy a vnímání našeho regionu, v čemž měla ta dosluhující místy nedostatky,“ konstatoval předseda vlády.

„Odvedl jsem na tom sám osobně spoustu práce. Ukázalo se tu jako velmi důležité i pevné spojenectví se zeměmi V4 a potvrdilo se, že bylo dobré vsadit na paní von der Leyenovou, která dodržela své slovo. Přijala mě jako teprve třetího předsedu vlády velmi brzy po svém jmenování do funkce a osobně jsem se za toto silné portfolio přimluvil. Výsledkem mé snahy je, že Česká republika teď bude mít v Bruselu daleko větší vliv. A konečně jsem také rád, že mezi místopředsedy Evropské komise budou dva zástupci V4, vedle paní Jourové i pan Maroš Šefčovič. Je to první hmatatelný úspěch našeho předsednictví,“ zdůraznil premiér Babiš.

Věra Jourová
Věra Jourová na briefingu v budově Úřadu vládu. Zdroj: čtk

Hrdinková: Jourová může navázat na českou tradici

Podle státní tajemnice pro evropské záležitosti Mileny Hrdinkové je přidělení portfolia dohledu nad dodržováním hodnot demokracie a občanských práv, na kterých EU založena, pro Českou republiku velkou ctí a vyznamenáním. „Je to pro mě výrazem uznání, že Česká republika a dříve Československo má v oblasti demokracie a lidských práv skvělou historii, založenou už T. G. Masarykem, na kterou může paní Jourová navázat. Uznání, že jsme si demokracii v roce 1989 znovu vybojovali a že je pro nás mimořádně cenná, protože víme, co to znamená, ji ztratit,“ uvedla Milena Hrdinková.

„Svěřené portfolio má i velmi konkrétní obsah. Paní Jourová bude při obraně demokracie řešit problém, kterým čelí naše státy, jako jsou manipulace voleb, výzvy k násilí na internetu či kyberšikana. Bude také dbát na nezávislost médií a bude se zasazovat o transparentní a efektivnější legislativní proces EU. Jsou to věci, které ovlivňují naše životy, životy našich dětí a ve svém důsledku další vývoj Evropy, evropské civilizace,“ dodala Milena Hrdinková.

Co vše bude mít Věra Jourová ve svém portfoliu?

Podle nástinu okruhů budoucí činnosti se má Jourová mimo jiné zabývat bojem proti ovlivňování voleb, svobodou a pluralitou médií či ustavením nového orgánu, který by dohlížel na etiku v evropských institucích. Kromě toho má pomoci zlepšit systém občanských iniciativ, v jehož rámci mohou za určitých podmínek navrhovat změny v evropských pravidlech přímo občané. Česká eurokomisařka bude také zodpovědná za monitoring dodržování listiny základních práv nebo za dialog s církvemi a náboženskými komunitami.

Čeká ji rovněž debata o případných změnách takzvaného systému spitzenkandidátů, tedy volebních lídrů jednotlivých evropských politických frakcí, kteří jsou podle dosavadní praxe v případě vítězství ve volbách do Evropského parlamentu zároveň kandidáty na předsedu Evropské komise. Tento systém ale řada zemí kritizuje a letos ho při vyjednávání o novém vedení institucí členské země porušily, když do čela komise vybrali bývalou německou ministryni obrany, která ve volbách do EP vůbec nekandidovala. Jourová má změny navrhnout nejpozději do příštího léta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek