Babiš přivítal lídry V4, k summitu se připojí i balkánské země

12.09.2019
Euroskop, čtk

Premiér Andrej Babiš dnes dopoledne přivítal na Pražském hradě premiéry Slovenska, Maďarska a Polska. Po pracovním jednání se k lídrům zemí visegrádské čtyřky (V4) odpoledne připojí představitelé šesti zemí západního Balkánu.

Babiš dnes s premiéry Slovenska Peterem Pellegrinim, Maďarska Viktorem Orbánem a Polska Mateuszem Morawieckým absolvuje zhruba hodinu a půl dlouhé pracovní jednání. Hlavními tématy setkání mají podle českého úřadu být aktuální evropské otázky, například složení nové Evropské komise, víceletý finanční rámec po roce 2020 či přístup k řešení klimatických otázek.

Po poledni se k lídrům visegrádské čtyřky připojí zástupci šesti zemí západního Balkánu. Do Prahy přijede srbská premiérka a předsedové vlád Severní Makedonie, Černé Hory, Albánie, Bosny a Hercegoviny.

Summit V4
Premiéři zemí V4 se sešli na summitu na Pražském hradě. Zdroj: Úřad vlády

Česko převzalo předsednictví ve visegrádské skupině na počátku července od Slovenska. Za cíl si dalo mimo jiné zvyšování koaličního potenciálu skupiny v Evropské unii. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) chce ČR prosazovat posilování spolupráce EU se státy Východního partnerství a podporovat integraci zemí západního Balkánu do unie.

Na společném summitu se mají státy podělit o zkušenosti z regionu západního Balkánu z minulých pěti let a hovořit o doporučeních do budoucna. Hovořit by se mělo i o hospodářských vztazích včetně toho, jak zlepšit reformní a integrační procesy v regionu.

Zeman v úterý v Bělehradu řekl, že má rád Srbsko a Srby, ale nikoli Kosovo. Ve středu pak prohlásil, že chce s českými ústavními činiteli projednat, zda by bylo možné, aby ČR odvolala uznání Kosova samostatným státem. Petříček uvedl, že nevidí k debatě důvod, ale s hlavou státu téma probere. Změna podle něj není v zájmu bezpečnosti i čitelnosti české zahraniční politiky. Se Zemanem se o jeho názoru nicméně rád pobaví, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek