Dny NATO v Ostravě předvedou techniku i akrobacii


Tereza Chlebounová, Euroskop, 18. 9. 2019

Česká republika letos slaví 20. výročí vstupu do Severoatlantické aliance (NATO), která byla založena před 70 lety. Obě kulatá výročí připomene akce XIX. Dny NATO v Ostravě & X. Dny Vzdušných sil AČR, která se uskuteční již tento víkend v Ostravě.

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR představí zástupce ozbrojených sil a dalších bezpečnostních složek ze 17 zemí a Severoatlantické aliance, kteří předvedou své schopnosti i techniku. Během víkendového programu se uskuteční téměř 70 dynamických ukázek ve vzduchu i na zemi. Vystoupí akrobatické týmy Patrouille de France z Francie, Midnight Hawks z Finska nebo PC-7 Team ze Švýcarska.

Na Letišti Leoše Janáčka Ostrava bude celkem k vidění více než 100 kusů letecké techniky a desítky kusů techniky pozemní. Na přehlídce se poprvé veřejnosti představí nový letoun L-39NG z produkce společnosti Aero Vodochody. Diváci si budou moct také poprvé zblízka prohlédnout americké vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, které v českém letectvu nahradí dosluhující Mi-24/35.

Dny NATO připomenou 20. výročí vstupu ČR do Severoatlantické aliance
Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR se uskuteční 21. a 22. září na Letišti Leoše Janáčka Ostrava. Zdroj: natodays.cz

Partnerským státem je letos Rumunsko

Speciálním partnerským státem letošního ročníku je Rumunsko, které bude mít příležitost v mimořádném rozsahu předvést svouleteckou i pozemní techniku. Ta bude zastoupena například hlavním bojovým tankem TR-85 Bizon, kolovým obrněným transportérem Piranha III nebo samohybným protiletadlovým systémem Gepard.

Premiérově se představí také cvičný letoun IAR-99 Soim či víceúčelový vrtulník IAR-330 Puma. Kromě toho chystá rumunské ministerstvo vnitra rozsáhlou prezentaci záchranářské techniky.

Diváci uvidí mimořádný hromadný seskok výsadkářů

Letošní ročník přinese i řadu dalších prvenství. Poprvé se na akci bude prezentovat pozemní obrněná technika hned čtyř zahraničních zemí – kromě Rumunska ji předvede také Polsko, Německo a USA.

Proběhne také mimořádný seskok 40 českých a polských výsadkářů ze dvou letounů C-295. V novodobé české historii půjde o první hromadný seskok na veřejnosti.

Na akci dorazí celkem 12 zahraničních delegací, což je nejvyšší počet v historii konání Dnů NATO. V Ostravě se také u této o víkendu uskuteční oficiální setkání velitelů vzdušných sil ze států Visegrádské skupiny, přičemž všechny státy V4 budou zastoupeny i ministry obrany.

Bližší informace o akce naleznete zde nebo na facebookových stránkách akce.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek