Právě startuje 2. ročník Czech Space Week


Tereza Chlebounová, Euroskop, 8. 11. 2019

Kam se ubírá fascinující odvětví kosmických technologií? Jakým aktivitám se ve vesmíru věnuje Česká republika? A jak se do nich zapojit? To ukáže týden věnovaný kosmu Czech Space Week, který začíná již tento pátek. Návštěvníci budou mimo jiné moci nahlédnout do zákulisí Agentury pro evropský globální navigační systém, díky níž Praha získala prestižní postavení centra evropské satelitní navigace i významné ekonomické benefity.

Czech Space Week (Český vesmírný týden) letos podruhé představí české aktivity ve vesmíru a přiblíží kosmické technologie, se kterými se setkáváme v každodenním životě. V týdnu od 8. do 15. listopadu nabídne bohatý kosmický program pro širokou veřejnost i odbornou komunitu. Akce budou probíhat v Praze, Brně i na mnoha dalších místech České republiky.

Kosmická pracoviště otevřou své brány veřejnosti

V pátek 8. listopadu zahájí Dny otevřených dveří Agentura pro evropský globální navigační družicový systém (GSA), která sídlí v pražských Holešovicích. Páteční program je určen pro školy, v sobotu 9. listopadu pak agentura otevře své brány široké veřejnosti.

Návštěvníkům představí své aktivity od vynesení družic na oběžnou dráhu až po vylepšování služeb satelitní navigace. Zájemci si budou moct vyzkoušet virtuální realitu, postavit vlastní družici nebo si pořídit selfie z vesmíru.

Agentura GSA, která sídlí v od roku 2012 v pražských Holešovicích, provozuje evropský navigační systém Galileo a zpřesňující satelitní systém EGNOS. Ty poskytují služby využívané v letecké, námořní i pozemní dopravě, telekomunikacích, energetice nebo třeba přesném zemědělství.

Satelit na oběžné dráze
Aniž to mnohdy tušíme, využíváme kosmické technologie zcela běžně. Cílem Czech Space Week je nejen zvýšit povědomí o vesmírných aktivitách, ale také inspirovat jednotlivce i firmy, aby se do nich zapojily. Zdroj: Pixabay.com

Ve středu 13. listopadu bude po celé České republice možné nahlédnout do zákulisí akademických a průmyslových pracovišť zabývajících se kosmem. Dny otevřených dveří jsou součástí Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR, největšího vědeckého festivalu v České republice. Ten od 11. do 17. listopadu nabídne přednášky, výstavy, akce na pracovištích, dokumentární filmy či workshopy napříč všemi vědeckými obory.

Vesmírný program doplní přednáškami o světelném znečištění, vlivu Slunce na Zemi a její blízké okolí, československé družici MAGION 2 nebo pozorování přechodu Merkuru přes sluneční kotouč.

Nadšenci si mohou vyzkoušet založit kosmický start-up

Studenti a technologičtí nadšenci otestují své nápady a dovednosti v rámci 54hodinové soutěže Startup Weekend Brno Space, která se bude konat v Brně od 8. do 11. listopadu. Účastníci si pod vedením odborníků z oboru projdou cestu od prvotního nápadu k založení vlastní firmy, setkají se s investory i úspěšnými zakladateli start-upů. Nejlepší týmy si odnesou zajímavé ceny.

Czech Space Week nabídne také programátorský workshop nebo semináře pro podnikatele a firmy, které se chtějí zapojit do programů Evropské vesmírné agentury (ESA).

Veletrh v Brně představí aerospace technologie

V úterý 12. listopadu proběhne v Brně Český kosmický průmyslový den, jehož cílem je propojit kosmické firmy s dalšími průmyslovými sektory a inspirovat návštěvníky k tomu, aby se od kosmických aktivit zapojili. Součástí dne bude veletrh vesmírných technologií, semináře i navazování kontaktů v rámci firemních setkání a networkingového večera.

Program doplní řada dalších akcí, například neformální diskuze s úspěšnými ženami vesmírného průmyslu Space for Women, promítání sci-fi filmu Future Gate nebo koncert vesmírné filmové hudby.

Kompletní program Czech Space Week naleznete zde.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek