Jaká je práce úředníků v Evropském parlamentu?

SERIÁL ČEŠI V INSTITUCÍCH EU – V druhém díle seriálu článků o Češích, kteří pracují v bruselských institucích, vám představíme práci Nicole Grmelové, která působila jako právník-lingvista v Evropském parlamentu. V něm oproti jiným institucím EU panují specifická pravidla vycházející z toho, že poslanci se stěhují mezi různými sídly této instituce.

„Většina úředníků Evropského parlamentu pracuje v Bruselu. Jednou za měsíc či za dva měsíce však mají možnost jet na služební cestu do Štrasburku na plenární zasedání Evropského parlamentu. Občas se také jezdí na školení do Lucemburku, kde má Evropský parlament svůj sekretariát a také překladatele z tzv. nových jazyků, tedy i pro češtinu,“ říká Nicole Grmelová.

V Evropském parlamentu pracovala jako právník-lingvista v letech 2004-2008. Nyní je na neplaceném volnu a učí na katedře podnikového a evropského práva Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze předměty související s právem a institucemi EU. Na VŠE v Praze vede rovněž přípravný kurz pro zájemce o výběrové řízení na pozice úředníků EU, které organizuje EPSO (European Personnel Selection Office).

Na krátkém příběhu ilustruje motto EU „jednota v rozmanitosti“: „Vedoucí oddělení (v evropských institucích) požádá o provedení stejného výzkumného úkolu spočívajícího v právní analýze jednoho úředníka z Německa a jednoho úředníka z Itálie. Během dalšího dne má německý kolega na dveřích ceduli, že je k nalezení v parlamentní knihovně, kde studuje literaturu. Italský kolega má na dveřích ceduli, že je v kavárně, kde provádí rozhovory s dalšími úředníky, jak by právní problém řešili v praxi. Při odevzdání úkolu německý euroúředník dodá teoretickou a italský euroúředník praktickou zprávu. Vedoucí tak získá ideální kombinaci výstupu z teorie a praxe, o kterou opře svoji závěrečnou zprávu,“ říká Grmelová.

Směrovka Brusel
Brusel je mnohojazyčným městem i mimo zdi institucí EU. Touto směrovkuu si dělají vlámsky mluvící obyvatelé legraci z francouzky mluvících Bruselanů. Zdroj: Nicole Grmelová

Práce v Evropském parlamentu má i další specifika oproti jiným orgánům a institucím EU. „Třikrát za měsíc je tzv. krátký pátek, kde se pracuje jen do 13 hod; v pátek před zasedáním Evropského parlamentu ve Štrasburku je dlouhý pátek, kdy se dodržuje obvyklá pracovní doba,“ říká Grmelová. Také kariérní růst v Evropském parlamentu bývá podle ní rychlejší než u dalších orgánů a institucí EU.

Úředníci Evropského parlamentu mají mimo jiné možnost navštěvovat v pracovní době zdarma dvakrát týdně jazykové kurzy. Vedoucí oddělení schvaluje volbu jazyka tak, aby byla v souladu s jazykovou vybaveností potřebnou pro běžný výkon práce.

A dodává tipy i z mimopracovního života bruselských úředníků: „Belgie leží ve srovnání s ČR více na západ, je ale ve stejném časovém pásmu jako ČR. Večer je tam tedy téměř o hodinu déle světlo, což je velmi příjemné pro procházky za světla i po pracovní době. O víkendu se zase z Bruselu dostanete vlakem k moři ve Flandrech za hodinu. Podél pobřeží můžete jet pobřežní tramvají Kusttram.“

Nicole Grmelová
Nicole Grmelová v současnosti vyučuje na Vysoké škole ekonomické v Praze kurz pro zájemce o výběrové řízení na pozice úředníků EU. Zdroj: Nicole Grmelová

Celý seriál najdete v rubrice Příběhy Čechů v institucích EU

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality