Studenti v Olomouci letos naposledy rozhodovali o Evropě

12.12.2019
Euroskop, Rozhoduj o Evropě

Od poloviny října, kdy se uskutečnil první seminář aktuálního ročníku vzdělávacího projektu “Rozhoduj o Evropě – Staň se na den tvůrcem evropské politiky”, proběhlo dalších 11 seminářů v regionech České republiky a v Praze. Projekt si klade za cíl přiblížit středoškolákům rozhodování na úrovni Evropské unie a zvýšit jejich zájem o veřejné dění.

Zúčastnilo se více než 350 středoškoláků z celé republiky

Všech 12 seminářů uskutečněných mezi 14. říjnem a 9. prosincem 2019 v krajských městech napříč celým Českem se zúčastnilo více než 350 středoškoláků z různých typů škol z celé republiky. Všichni měli možnost vyzkoušet si, jak probíhá přijímání legislativy na evropské úrovni, kdy na každém semináři zasedali středoškoláci v Radě EU i v Evropském parlamentu. Michael Murad, koordinátor projektu z o.p.s. EUTIS, zdůrazňuje: “Agendu, o které se jednalo, si účastníci vybírali ze dvou nabízených možností přímo v přihlašovacím formuláři ještě před seminářem. O něco oblíbenější možností bylo nařízení řešící požadavky na recyklovanou odpadní vodu v zemědělství. Druhou možností, kterou si zvolili účastníci na čtyřech seminářích, byla směrnice upravující zdanění velkých internetových firem.”

Soutěže a diskuse

Část programu věnovaná simulaci institucí EU byla soutěžní, ti nejlepší si tak mohli navíc odnést i hodnotné ceny. Součástí každého z regionálních seminářů byla i diskusní aktivita strukturovaného dialogu s mládeží, tedy diskuse účastníků semináře s odborníky, politiky či úředníky. S celkem 36 hosty diskutovali mladí lidé o různých tématech, která si přímo na semináři zvolili ze tří hosty nabízených možností. S pozvanými hosty tak měli možnost debatovat o celé řadě celospolečenských, ale i lokálních problémů (a zároveň hledat jejich řešení).

Odezvy účastníků

Jak shrnula jedna z účastnic seminářů: “Tento projekt mi umožnil stát se na chvíli členkou Rady EU, celková organizace byla výborná a bavilo mě se tímto způsobem naučit více. Děkuji za možnost zúčastnit se.”

Další účastník dodal: “Skvělá akce, rozšíření obzorů, možnost argumentace i na vzdálenější téma vlastních zájmů, skvělí organizátoři a perfektní timemanagment, skvělý výběr osob v debatě”.

Na právě proběhlé aktivity v regionech naváže pětidenní modelové zasedání institucí EU v Bratislavě, které proběhne od 22. do 26. ledna 2020, a aktuální ročník projektu zakončí 27. března 2020 konference v Brně.

Fotografie z celého průběhu projektu naleznete ve fotogalerii na webu projektu.

O projektu

Projekt je realizován obecně prospěšnou společností EUTIS. Regionální semináře projektu v České republice jsou uskutečněny díky spolupráci s Eurocentry spadajícími pod Odbor komunikace o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR a Zastoupením Evropské komise v České republice. Partnery projektu jsou Europe Direct Česká republika, Konrad Adenauer Stiftung, Výzkumné centrum Slovenské společnosti pro zahraniční politiku, Centrum pro evropskou politiku (Bratislava), Národní pracovní skupina pro strukturovaný dialog s mládeží a Katedra politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Projekt je ko-financován z programu Erasmus+. Mediálním partnerem projektu v České republice je portál Euroskop.cz.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek