Eurobarometr: Češi patří v EU k největším optimistům


Tereza Chlebounová, Euroskop, Evropská komise, 26. 2. 2020

Češi patří v hodnocení situace ve své zemi k nejoptimističtějším obyvatelům Evropy. Ekonomickou situaci ČR považuje za dobrou 71 % občanů, zatímco v celé Evropské unii si to průměrně myslí méně než polovina obyvatel. Pozitivně vnímají Češi také stav zaměstnanosti nebo finanční situaci domácností. Vyplývá to z nového průzkumu Eurobarometr, který v úterý zveřejnilo Zastoupení Evropské komise v ČR.

Více než 70 % Čechů hodnotí ekonomickou situaci ve své zemi jako dobrou a pozitivně vnímají i stav evropské ekonomiky (64 %). V rámci celé Unie je nálada méně optimistická – jen 47 % Evropanů vnímá pozitivně stav ekonomiky vlastní země nebo EU.

V Česku roste také pozitivní vnímání dalších oblastí, jako je zaměstnanost nebo finanční situace domácností. Stav zaměstnanosti v ČR považovalo loni za dobrý až 80 % obyvatel, zatímco v roce 2016 to bylo jen 60 % respondentů. Více občanů hodnotilo kladně stav zaměstnanosti pouze v Dánsku a Nizozemsku.

Podle průzkumu jsou obecně se situací spokojeni spíše mladí lidé, lidé s vyšším vzděláním a s vyššími příjmy. Evropské ekonomice méně důvěřují ti, kteří k projektu EU celkově chovají nižší důvěru.

Situace v ČR
Zdroj: Eurobarometr č. 92, Evropská komise

Ochrana klimatu je pro Čechy priorita číslo 3

Při dotazování, na co by podle nich měla EU vynakládat finanční prostředky, jmenovali čeští respondenti na prvním místě zaměstnanost a sociální věci (42 %), na druhém obranu a bezpečnost (40 %) a na třetím ochranu životního prostředí a klimatu (34 %). To je o 7 procentních bodů více než v roce 2018, kdy bylo o potřebnosti investic do ochrany životního prostředí přesvědčeno jen 27 % české veřejnosti.

Podle Čechů by takzvaná „Zelená dohoda pro Evropu“ měla klást důraz na boj proti plastovému odpadu (59 %), rozvoj obnovitelných zdrojů energie (41 %) a podporu evropských farmářů (41 %).

Na co by EU měla dávat peníze?
Zdroj: Eurobarometr č. 92, Evropská komise

Češi nadprůměrně věří internetu a sociálním sítím

Češi mají nadále největší důvěru v rozhlas (62 %). Tisku a televizi důvěřuje podobně jako jinde v Evropě kolem 49 % obyvatel.

Výrazně důvěřivější než ostatní Evropané jsou Češi ve vztahu k internetu a sociálním sítím. Internet považuje za důvěryhodný zdroj 48 % Čechů, zatímco průměr EU je 32 %. Sociálním sítím důvěřuje 30 % Čechů, oproti 21 % Evropanů. V srovnání s rokem 2018 navíc důvěra Čechů v sociální sítě stoupla o 5 procentních bodů.

Respondenti byli také dotazováni, zda se setkali s informacemi „zkreslujícími realitu, nebo dokonce s falešnými informacemi“. Kladně na to odpovědělo 70 % z nich. Pouze polovina dotazovaných uvedla, že je schopna takové dezinformace rozpoznat. Celkem 65 % oslovených považuje dezinformace za problém pro ČR a 71 % za problém pro demokracii.

Češi nadprůměrně důvěřují sociálním sítím
Zdroj: Eurobarometr č. 92, Evropská komise

V ČR roste důvěra v EU i národní instituce

Důvěra Čechů v Evropskou unii v roce 2019 vzrostla oproti předchozímu roku z 32 % na 39 % a roste tak již pět let po sobě. Navzdory tomu ale patří tato hodnota k nejnižší v celé Unii. Současně stoupá v ČR důvěra v národní instituce a vládu.

To nejlepší, co EU přinesla, je podle Čechů volný pohyb (66 %), mír (61 %), výměnný studijní program Erasmus (37 %) a ekonomická síla EU (25 %). Pocit sounáležitosti v EU podle Čechů vytváří především historie, kultura, společenské hodnoty a péče o životní prostředí.

V negativním významu pak Češi spojují s EU nejčastěji byrokracii (41 %), plýtvání penězi (38 %) a nedostatečnou kontrolu hranic (37 %).

Češi patří k největším optimistům v EU z hlediska hodnocení situace ve své zemi
Češi hodnotí situaci ve své zemi pozitivně, za největší problém označili rostoucí ceny (32 %). Zdroj: Pixabay.com

Průzkum probíhal od 14. do 29. listopadu 2019 a zúčastnilo se jej 1013 osob starších 15 let. Průměr EU proto zahrnuje i postoje obyvatel Spojeného království.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek