Čeští umělci dostali loni 344 milionů korun z evropských zdrojů

12.03.2020
Euroskop, čtk

Program Kreativní Evropa, který podporuje evropské kulturní projekty včetně filmu, přinesl do ČR loni téměř 13,5 milionu euro (344 miliony korun). Program má dvě rubriky, Media a Kultura. Program Media loni získal zatím nejvíc za dobu existence, českým producentům, distributorům či festivalům loni z programu přišlo 2,7 milionu euro, průměrně to bývalo dva miliony euro. Částku 50.000 euro (asi 1,3 milionu korun) dostal na svůj film Havel i režisér Slávek Horák.

Film Havel

Program Media podporuje filmy ve vývoji a Horák včera novinářům řekl, že získání peněz z evropského programu pro jeho projekt bylo zásadní. Vývoj filmu, tedy práci na scénáři, průzkumy dokumentů potřebných pro filmy z historie či přípravu rozpočtu, v tuzemsku podporuje i Státní fond kinematografie. „Na fázi vývoje jsme potřeboval 2,5 milionu korun. Od fondu jsem na vývoj dostal 700.000 korun, v přepočtu 1,3 milionu korun z programu Media a zbylých 500.000 korun jsem dofinancoval jako producent,“ popsal, jak se skládají peníze na přípravu filmu.

Celý film má podle něj rozpočet přibližně 2,5 milionu euro. Bez podpory od programu Media na vývoj bychom nemohli začít žádat o velké peníze na výrobu, dodal Horák. U fondu kinematografie žádal o 15 milionů korun na výrobu filmu, dostal 14,5 milionu, Česká televize filmu poskytla požadovaných deset milionů korun. „To jsou jediné tři instituce, které film podpořily. Padesát procent filmu financují soukromí čeští investoři a podpora od programu Media byla pro ně jakési razítko, že film má i mezinárodní ambice,“ uvedl Horák.

Podpora umělecké tvorby v ČR

Na vývoj filmů šlo producentům do ČR loni celkem 969.500 euro, 344.513 euro dostali distributoři a 693.677 euro šlo na vzdělávací projekty spojené s filmem. Program podpořil celkem 73 projektů od žadatelů z ČR.

Program Kreativní Evropa Kultura podpořil loni dohromady 18 projektů, kterých se účastní 17 českých kulturních organizací a společností. Podpora literárních překladů umožní zařadit do edičních plánů evropských nakladatelství 20 titulů, mimo jiné od Aleny Mornštajnové, Milana Uhdeho nebo Anny Cimy. Jejich díla se přeloží do 12 jazyků.

Podporu získaly v roli vedoucího projektu Tanec Praha a Slezské divadlo Opava, v roli partnerů pak přes desítku institucí. Čtyřletým grantem program podpořil mimo jiné platformu pro inovativní hudbu a audiovizuální umění SHAPE, kterou vede pražská MeetFactory. Do čtyř evropských platforem se jako partneři zapojují Palác Akropolis, Prague Biennale, Česká filharmonie a Tanec Praha.

Rok 2020 je posledním rokem současného programovacího období, rozpočet programu Kreativní Evropa na léta 2021 až 2027 se připravuje a měl by být známý v červnu. Evropská komise navrhla jeho navýšení o 27 procent, tedy na 1,85 miliardy euro. Uvažuje se o vzniku nového podprogramu na podporu hudebního průmyslu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek