Stát stahuje letecky Čechy uvízlé kvůli koronaviru v zahraničí

23.03.2020
Euroskop, čtk

Česko v příštích dnech vyšle do Egypta, na Filipíny a do Vietnamu tři evakuační lety. Dnes vojenský speciál dopravil z Pobaltí 51 Čechů a Slováků, naopak do lotyšské Rigy dopoledne dovezl 25 osob. Do Česka, uzavřeného kvůli pandemii koronaviru nového typu, by se díky čtyřem letům mělo dostat 700 lidí, z toho téměř 600 českých občanů. Volná místa v letadlech Česko poskytlo dalším zemím EU, uvedlo dv neděli v tiskové zprávě ministerstvo zahraničí.

„Do Rigy dopoledne vojenský speciál odvezl 25 osob, zpět jsme před chvílí dopravili 51 Čechů a Slováků,“ uvedl na twitteru ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO). O nejbližších plánovaných letech tam, odkud se Češi nemohou jinak vrátit, po poledni informoval ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Zatímco do Pobaltí letěl vojenský speciál, na dalších letech se diplomacie domluvila s komerčními firmami.

Pokračovat budou také evakuační cesty autobusy. Vzhledem k rušení velkého množství leteckých spojení do Frankfurtu budou autobusy ve větší míře nově obsluhovat mezinárodní letiště v Berlíně.

Speciální lety pro Čechy v Egyptě, na Filipínách a ve Vietnamu

V Egyptě nyní zůstávají podle informací diplomacie asi dvě stovky Čechů, kterým se nepodařilo opustit zemi před uzavřením tamních letišť. Z filipínského ostrova Cebu bude možná evakuace zhruba 200 Čechů. „Řešíme zároveň výjimky pro ty Čechy, kteří se nacházejí mimo Manilu a Cebu na jiných ostrovech, abychom je dostali k těmto dopravním uzlům,“ uvedl Petříček.

Ve středu je v plánu také speciální let z Hanoje pro zhruba 200 Čechů. Do Česka by mělo letadlo z Vietnamu přepravit také zdravotnický materiál.

Vojenský speciál
Armádní letoun na letišti v Kbelích. Ilustrační foto. Zdroj: Ministerstvo obrany

Z Německa je možné dostat se autobusy

Diplomacie chystá i další lety. Informovat o nich plánuje v druhé polovině týdne. V případě evropských destinací ministerstvo zahraničí zopakovalo, že vnitrostátní německou dopravou je nadále možné dostat se na místa odjezdů autobusů. V plánu jsou jízdy do Berlína, ale také do Stockholmu, Paříže a Amsterdamu. Dále také platí výjimka ministerstva vnitra pro rodinné příslušníky, kteří si mohou pro příbuzné dojet na letiště letiště v Rakousku či Německu.

Kvůli šíření epidemie řada zemí uzavřela stejně jako Česko svoje hranice, omezen byl radikálně i letecký provoz.

Více informací najdete na webu Ministerstva zahraničních věcí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek