Češi zabodovali na hackathonu proti COVID-19

05.05.2020
Evropská komise, Zdroj foto: Pixabay

Hackathon je něco jako maraton pro programátory – týmy v daném čase vyvíjejí softwarová řešení. Cílem tohoto dosud největšího celoevropského on-line hackathonu byl vývoj softwaru, který usnadní boj proti koronaviru, ať už v oblasti zdraví, distanční výuky či třeba digitálních financí. Zapojilo se do něj přes 20 tisíc účastníků. Mezi nimi byla i skupina českých vědců, která s plicním ventilátorem CoroVent obsadila 2. místo v kategorii Ventilátory a respirátory.

Další úspěch zaznamenaly dva československé týmy. Výukový projekt Matika.in získal 2. místo v kategorii Výzvy pro základní a střední školy, a systém pro elektronické hlasování Qesadila vybojoval 3. příčku v kategorii Ochrana občanů a demokracie. Vítězné projekty se v květnu zúčastní tzv. „Matchathonu“, který jim usnadní spojit se s potenciálními uživateli či investory.

Hackathlon probíhal mezi 24. a 26. dubnem. Vyhlásila jej Evropská komise a jeho provedením byla pověřena Evropská rada pro inovace (European Innovation Council) ve spolupráci se členskými zeměmi EU. Jeho cílem bylo propojit občanskou společnost, inovátory a investory napříč Evropou ve společném úsilí o inovativní řešení v boji proti koronaviru.

Celkem bude mezi vítězné projekty, které mají největší potenciál na záchranu lidských životů a pomoc při návratu k normálu, rozděleno více než 100 tisíc eur, které poskytly partnerské organizace.

Více informací naleznete na stránkách EUvsVirus.org

Plakát

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek