10 pravidel pro bezpečné cestování po Evropě


Tereza Chlebounová, Euroskop, 2. 6. 2020

Od 15. června budou moct Češi vyrazit na dovolenou do většiny států EU, aniž by museli po návratu absolvovat test na koronavirus. Jak se chovat a jaká pravidla dodržovat, aby cestování bylo bezpečné? Přečtěte si 10 doporučení Evropské komise.

Doba letních dovolených se blíží a díky pozitivnímu vývoji pandemie koronaviru se postupně uvolňují opatření uvalená na cestování do zahraničí. Češi budou moct od poloviny června vyrazit do většiny zemí EU, aniž by po návratu museli předložit negativní test na koronavirus.

Jednotlivé státy EU mohou uplatňovat vlastní omezení pro vstup cizinců na své území, Evropská komise nicméně ve svém sdělení doporučuje při zohlednění epidemiologické situace postupný návrat k neomezenému volnému pohybu osob.

Vláda v pondělí schválila systém, který rozděluje státy do tří kategorií podle možného rizika nákazy. Bez omezení bude možné cestovat do zemí z prvních dvou kategorií, kde hrozí pouze nízké nebo střední riziko.

Do kategorie s nízkým rizikem patří sousední státy, pobaltské země, Norsko, Finsko, Švýcarsko, ale také Chorvatsko nebo Řecko. Mezi středně rizikové jsou zařazeny Dánsko, Belgie, Nizozemsko, Irsko, Francie, Španělsko či Itálie.

Po návratu ze zemí s vysokým rizikem nákazy, za něž byly označeny Velká Británie a Švédsko, bude i po 15. červnu nutné prokázat se negativním testem na koronavirus.

Češi budou moct opět cestovat do většiny evropských zemí bez omezení

Češi budou moct brzy cestovat do většiny evropských zemí bez omezení; stále by ale měli myslet na svou bezpečnost. Zdroj: Pixabay.com

Jak cestovat bezpečně?

Všechny evropské státy postupně upouštějí od přísných omezení, při cestování je přesto důležité dodržovat některá pravidla. Evropská komise připravila 10 užitečných doporučení, jak si cesty užít bez zbytečného rizika.

1. Pokud je to možné, rezervujte všechno online a vyhýbejte se frontám.

2. Vždy si udržujte odstup od ostatních cestujících – při odevzdávání zavazadel, bezpečnostních kontrolách i naloďování.

3. Řiďte se pokyny posádky na palubě letadla nebo autobusu. Kvůli nutným rozestupům mezi pasžéry Vás například může požádat, abyste se posadili na jiné sedadlo.

4. Pokud si z nějakého důvodu nemůžete zachovat odstup od ostatních, zakryjte si nos a ústa.

5. Připravte se na to, že z hygienických důvodů nemusí být na palubě letadla k dispozici občerstvení.

6. V dopravních prostředcích se můžete setkat s tím, že bude řidič oddělen od cestujících. Pokud jste požádáni, nastupujte zadními dveřmi.

7. Nesahejte zbytečně na tlačítka – řidiči by měli automaticky zastavovat a otevírat dveře na všech zastávkách.

8. Na nádražích, letištích i v přístavech byste měli mít k dispozici hygienické potřeby, stejně jako během cesty. Všechny tyto prostory by měly být udržovány čisté a pravidelně procházet dezinfikací.

9. Ve všech dopravních prostředcích by se mělo důkladně větrat.

10. Pokud bude Vaše cesta zrušena, měli byste mít možnost vybrat si mezi vrácením peněz a novou rezervací. O vrácení peněz můžete žádat i v případě, že společnost nabízí vouchery.

Bezpečný pobyt v hotelech

Během cest je potřeba přizpůsobit se opatřením, která se v jednotlivých evropských zemích mohou lišit. Evropská komise vydala v květnu doporučení pro hotely a další ubytovací a stravovací zařízení, jejichž cílem je pravidla ve všech státech co nejvíce sjednotit.

Turisté by měli od cestovních společností předem obdržet všechny potřebné informace týkající se bezpečnostních opatření v jejich destinaci a nouzový plán pro případ nákazy.

Zaměstnanci hotelů a dalších ubytovacích zařízení by měli projít školením, jak předcházet šíření nákazy Covid-19. Všechny tato zařízení by také měla zajistit důkladnýúklid, dezinfekci povrchů a dobrou ventilaci.

Venkovní prostory, jako jsou bazény, pláže nebo bary by měly být přeorganizovány tak, aby umožňovaly zachování rozestupů a dodržování hygienických opatření.

Odstup od ostatních a hygienická pravidla by hosté měli dodržovat ve všech ubytovacích i stravovacích zařízeních. Stále platí, že by si měli pravidelně mýt ruce mýdlem, kašlat nebo kýchat do kapesníku, případně do lokte a otočit se při tom stranou, na požádání si zakrývat nos a ústa.

Podrobné pokyny EU k postupnému obnovování služeb cestovního ruchu a pravidla pro ubytovací a stravovací zařízení naleznete zde.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek