Do kterých států EU vyrazit na dovolenou?


Tereza Chlebounová, Euroskop, 4. 6. 2020

Od 15. června se mohou Češi vracet z většiny států EU bez nutnosti předložit negativní test na koronavirus. Do kterých evropských zemí ale mohou vycestovat, aniž by je tam čekala karanténa nebo další omezení? Euroskop přináší přehled, kam lze bez problémů vyrazit na dovolenou a kde se naopak připravit na komplikace.

Vláda v představila cestovní „semafor“, který upravuje podmínky pro návrat Čechů z jednotlivých evropských zemí. podle míry rizika nákazy. Státy jsou rozděleny do tří kategorií podle toho, jestli v nich nákaza Covid-19 představuje nízké, střední nebo vysoké riziko (zelená, oranžová, červená). Pro první dvě kategorie přitom platí, že po návratu do ČR se občané od 15. června nebudou muset prokazovat negativním testem na koronavirus.

Neznamená to ale, že od poloviny června budeme moci volně cestovat po Evropě. Řada států nadále uplatňuje vlastní omezení či zákaz vstupu pro turisty nebo cizice.

Kam se tedy letos v létě můžeme bez problémů vydat na dovolenou a kde naopak skončíme v karanténě nebo před zavřenými hranicemi?

moře
Češi se po 15. červnu dostanou bez větších omezení k moři například do Chorvatska, Řecka či Itálie. Zdroj: Pixabay.com

Slovensko

Od 4. června je plně obnoven volný pohyb osob mezi Českem a Slovenskem a vrátí se ke stavu v době před pandemií koronaviru. Dosud čeští občané mohli bez povinnosti předkládat negativní test na koronavirus navštívit Slovensko, Rakousko a Maďarsko, museli se ale do 48 hodin vrátit zpět. Hranice také bylo možné překračovat pouze na oficiálních přechodech.

Rakousko

Rakousko od 4. června ruší kontroly na všech svých hranicích s výjimkou těch s Itálií. Lidé z Česka, Slovenska i dalších sousedních zemí nebudou při cestě do Rakouska muset předkládat negativní test na koronavirus, nepočítá se ani s povinnou karanténou.

Německo

Berlín oznámil, že od 15. června zruší varování před cestami do 29 evropských zemí včetně České republiky. Pokud se situace ohledně koronaviru nezhorší, budou moct Češi pravděpodobně od tohoto data do Německa cestovat bez omezení. Vyloučené není ani dřívější otevření hranic.

Polsko

Země spadá do kategorie s nízkým rizikem, kam by Češi mohli po 15. červnu cestovat bez nutnosti předložit po návratu negativní test na koronavirus. Zatím však není jasné, kdy Polsko otevře své hranice – pro cizince budou uzavřeny minimálně do 12. června.

Maďarsko

Od 27. května mohou Češi navštívit Maďarsko bez povinnosti předkládat negativní test na koronavirus, pokud se vrátí do 48 hodin. O datu návratu ke stavu před pandemií zatím nebylo rozhodnuto.

Chorvatsko

Do Chorvatska lze vycestovat, pokud turisté vyplní na hranici kontaktní formulář. Při přejezdu přes Rakousko a Slovinsko není třeba předkládat test na koronavirus. Ten nebude od 15. června povinný ani po návratu do ČR. Během pobytu musejí turisté omezit kontakt s jinými osobami na minimum a prvních 14 dní si ráno měřit teplotu.

Slovinsko

Od 25. května mohou turisté do Slovinska přicestovat, pokud předloží doklad o rezervaci ubytování, případně zemí jen projíždějí. V obou případech se na ně nevztahuje 14denní karanténa.

Řecko

Do 15. června musejí cestovatelé po příjezdu do Řecka absolvovat test na Covid-19 a domácí karantnénu. Do této doby také ministerstvo zahraničí doporučuje cestovat do země jen v nezbytných případech.

Od 15. do 30. června mohou Češi bez omezení vstoupit na území Řecka přes letiště v Athénách a Soluni i za účelem turistiky bez povinné karantény či testu. Při vstupu mohou být podrobeni namátkovým testům na Covid-19 a pokud bude test pozitivní, budou následovat karanténní opatření.

Od 1. července plánuje Řecko rozšířit možnost vstupu i na další mezinárodní letiště.

Itálie

Itálie od středy 3. června zrušila omezení pro lidi, kteří do země přijedou odjinud z EU a též z některých dalších evropských států. V celé zemi dál platí povinnost dodržovat na veřejnosti bezpečnou vzdálenost a kde to není možné, například v obchodech či veřejné dopravě, je nutná rouška.

Itálie spadá do kategorie států se středním rizikem nákazy, zpět do Česka se proto turisté mohou vrátit bez toho, aby absolvovali test na koronavirus.

Španělsko

Hranice jsou momentálně pro turisty uzavřeny. Vstup do Španělska je umožněn pouze ve specifických případech, po příjezdu následuje 14denní karanténa. Znovuotevření hranic zatím nebylo oznámeno.

Španělsko patří stejně jako Itálie do kategorie zemí se středním rizikem nákazy, odkud se Češi po 15. červnu mohou vracet bez koronavirového testu.

Francie

Ve Francii je vyhlášen nouzový sanitární stav, který potrvá do 10. července 2020. Při vstupu do Francie je potřeba mít u sebe prohlášení o tom, kam jedete a za jakým účelem. Účel cesty musí být jasně prokázán. Datum zrušení všech omezení a plného onovení volného pohybu zatím není stanoveno. Francie je zařazena do kategorie zemí se středním rizikem nákazy.

Belgie, Nizozemsko, Lucembursko

U všech tří státy se předpokládá otevření hranic k 15. červnu.

Švédsko a Spojené království

Oba státy jsou momentálně zařazeny do kategorie zemí s vysokým rizikem nákazy Covid-19. Pro Čechy to znamená, že po návratu z těchto zemí musejí předložit negativní test na koronavirus.

Švédská strana cestování na své území nijak neomezuje. Británie, která již není členem EU, od 8. června zavádí pro cestující po překročení hranic povinnou 14denní karanténu.

Irsko

Hranice Irska sice zůstávají pro cestující otevřené, po příjezdu je ale nutné absolvovat 14denní karanténu. Z Irska do Česka se lze po 15. červnu vrátit bez omezení.

Bulharsko, Rumunsko

Do Bulharska mohou Češi cestovat od 1. června bez karantény i testu na koronavirus. Návrat do ČR bude bez omezení možný od 15. června.

Vstup na území Rumunska za účelem turistiky je zatím zakázán.

Kypr, Malta

Čeští turisté a krátkodobí návštěvníci mohou na území Kypru vstoupit od 9. června pod podmínkou, že předloží negativní test na koronavirus starý maximálně 72 hodin.

Maltské mezinárodní letiště by mělo zahájit provoz 1. července. Osoby vstupující na území Malty musejí hned po příjezdu nastoupit do 14denní karantény.

Portugalsko

Vstup do Portugalska omezen není, po příjezdu ale portugalské ministerstvo zdravotnictví doporučuje 14denní karanténu. Na Madeiře a Azorech se cestující od 1. června vyhnou karanténě jen po předložení negativního testu. Pro turisty se ostrovy otevřou 1. července, kdy skončí i karanténní opatření.

Estonsko, Litva, Lotyšsko

Do Estonska a Litvy je od 1. června možné cestovat bez omezení. Dvoutýdenní karanténa se vztahuje na občany těch států, kde míra nákazy překročí limit 15 nakažených na 100 000 obyvatel v posledních 14 dnech před odjezdem. Seznam je každý pátek aktualizován zde, občané ČR podle něj v současnosti karanténu absolvovat nemusejí.

Do Lotyšska lze od 3. června cestovat bez omezení. Ze všech tří států se Češi mohou po 15. červnu vrátit domů bez testu na koronavirus.

Finsko, Dánsko

Turisté do Finska jezdit nemohou a vstup pro cizince je omezen jen na specifické případy (práce, studium, účast na svatbě/pohřbu apod.). Datum otevření hranic zatím nebylo ohlášeno. Návrat Čechů z Finska bude po 15. červnu bez omezení.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek