Eurostat: V ČR je nejvyšší podíl nabízených pracovních míst v EU


Tereza Chlebounová, Euroskop, 23. 6. 2020

Míra neobsazenosti pracovních míst ve většině členských států EU letos poklesla, mohou za to i omezení zavedená během pandemie koronaviru. V České republice však byl v letošním prvním čtvrtletí podíl volných pracovních míst v Unii zdaleka nejvyšší. Zatímco v EU v průměru klesl na 1,9 %, v Česku dosáhl podle dat Evropského statistického úřadu (Eurostat) 5,7 %.

Podíl placených pracovních pozic, na které zaměstnavatelé aktivně hledají nové lidi, klesl v prvním čtvrtletí letošního roku v eurozóně i v celé Evropské unii na 1,9 %. Snížení míry neobsazenosti volných míst Eurostat zaznamenal jak ve srovnání s minulým čtvrtletím (2,2 % v eurozóně a 2,1 % v EU), tak se stejným čtvrtletím roku 2019 (2,3 % v eurozóně i EU).

Pokles nabídky pracovních pozic souvisí mimo jiné s omezujícími opatřeními zaváděnými v boji proti šíření nákazy Covid-19. Menší podíl volných pozic nabízejí zaměstnavatelé v sektoru průmyslu a stavebnictví (1,6 % v eurozóně, respektive 1,7 % v EU), více míst je naopak v oblasti služeb (2 % v eurozóně i EU).

Míra neobsazenosti pracovních míst v EU
Míra neobsazenosti pracovních míst v jednotlivých členských státech, EU a eurozóně za první čtvrtletí 2020. Pro Řecko a Portugalsko nejsou data k dispozici, pro Dánsko a Francii nejsou přesně srovnatelná. Zdroj: Eurostat

V ČR je třikrát víc volných míst než v EU

Pro Čechy, kteří hledají práci, může být příznivou zprávou, že Česká republika mezi státy EU jednoznačně vede v podílu pracovních pozic, které jsou buď nově vytvořené, neobsazené nebo se očekává jejich uvolnění. S podílem 5,7 % se umístila daleko před ostatními členskými zeměmi, s velkým odstupem ji následuje Belgie (3,2 %) a Rakousko (2,9 %).

Naopak nejmenší nabídka volných míst vzhledem k celkovému počtu pozic byla v letošním prvním čtvrtletí v Polsku (0,6 %), Itálii, Irsku a Bulharsku (shodně 0,7 %).

Ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku míra neobsazenosti pracovních míst klesla ve dvaceti členských státech z těch, pro která jsou k dispozici data za letošní první čtvrtletí. Stejná zůstala pouze ve Španělsku, Kypru, Lucembursku a Finsku. Nejdramatičtější pokles zaznamenaly Itálie, Lotyšsko a Malta (o 1,1 procentního bodu).

Prázdná zasedací místnost
Podíl pracovních míst, která zaměstnavatelé nabízejí, letos v celé Unii poklesl mimo jiné i kvůli pandemii koronaviru. Zdroj: Pixabay.com

EU pomáhá lidem udržet si práci

Státy EU přijaly řadu opatření na udržení zaměstnanosti a proti zániku pracovních míst, kterými se snaží zmírnit dopady koronavirové krize. Evropská rada, tedy lídři členských států, přijala 19. května na návrh Evropské komise nový nástroj pro dočasnou podporu na zmírnění rizik nezaměstnanosti v mimořádné situaci (SURE). Ten má pracovníkům pomoct udržet si během krize zaměstnání.

Nástroj poskytne členským státům za zvýhodněných podmínek půjčky o celkovém objemu až 100 miliard eur. Získané prostředky mohou státy použít na financování náhlého a prudkého nárůstu vnitrostátních veřejných výdajů, který způsobila zkrácená pracovní doba (známá také jako Kurzarbeit) a podobná opatření na podporu udržení zaměstnanosti.

Program SURE bude dostupný do 31. prosince 2022. Pokud by přetrvávalo vážné narušení ekonomiky způsobené šířením koronaviru, může Rada na návrh Komise rozhodnout o prodloužení.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek