Česká republika je připravena zahájit vyjednávání o fondu obnovy

15.10.2020
Euroskop, ČTK

Česká republika je připravena zahájit vyjednávání o fondu obnovy, řekl po jednání s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou předseda vlády ČR Andrej Babiš. Premiér Babiš se v Bruselu účastní setkání nejvyšších představitelů EU, přičemž na dnešní Evropské radě zastupuje na žádost svého polského protějška i Polsko.

Plán ČR zahrnuje požadavky na klimatické změny a digitální vzdělávání, rekvalifikace, ale také například národní program proti rakovině. Premiér Babiš dnes uvedl, že Česká republika chce patřit mezi první země, které vyjednají souhlas Komise na návrh fondu obnovy, ať může co nejrychleji začít čerpat prostředky z fondu.

Komise vyzvala členské státy, aby jí počínaje dneškem předávaly záměry, kam chtějí investovat peníze z fondu, v němž by mělo být 750 miliard eur (přes 20 bilionů korun). Komise bude posuzovat národní plány v rámci takzvaného evropského semestru. Na základě plánů, které by měly ladit s reformními požadavky Komise, rozdělí Brusel velkou většinu peněz (přes 670 miliard eur) z fondu.

Investice mají směřovat primárně do sedmi oblastí

Komise v září vybrala sedm oblastí, do nichž by unijní země měly peníze investovat primárně. Je mezi nimi vývoj klimaticky čistých technologií, zvyšování energetické účinnosti v budovách, podpora ekologické dopravy, budování rychlejších datových sítí, digitalizace veřejné zprávy a služeb, zvyšování kapacity cloudových úložišť či posílení informatiky na školách.

Dvě třetiny peněz z celkového českého balíku, o němž ve středu jednala vláda, mají jít do oblasti označované jako „Fyzická infrastruktura a zelená tranzice“, která zahrnuje dopravu a přechod k nízkouhlíkovému hospodářství. Vláda však plán zatím definitivně neschválila, mimo jiné proto, že finanční požadavky jednotlivých českých ministerstev o zhruba 100 miliard korun přesahují možnosti, které poskytuje fond.


Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci. Zdroj: vlada.cz

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek