V EU se propojují aplikace pro vysledování kontaktů a varování

20.10.2020
Evropská komise, Euroskop

Aby bylo možné plně využít potenciál mobilních aplikací pro vysledování kontaktů a varování s cílem přerušit řetězec koronavirových nákaz a zachraňovat životy napříč hranicemi, zřídila Komise na výzvu členských států celounijní systém k zajištění interoperability – tzv. bránu. V pondělí se systém po úspěšné pilotní fázi spustil a tato služba propojuje první vlnu národních aplikací, konkrétně německou Corona-Warn-App, irskou COVID tracker a italskou immuni. Dohromady si tyto aplikace stáhlo přibližně 30 milionů lidí, což odpovídá dvěma třetinám z celkového počtu stažení v EU.

„Řada členských států zavedla dobrovolné aplikace pro vysledování kontaktů a varování a Komise je podpořila tím, že umožnila bezpečnou vzájemnou interakci těchto aplikací. Volný pohyb je nedílnou součástí jednotného trhu. Brána jej usnadňuje a zároveň nám pomáhá zachraňovat životy,“ řekl při spuštění projektu komisař pro vnitřní trh Thierry Breton.

V boji proti koronaviru se většina členských států rozhodla zavést aplikaci pro vysledování kontaktů a varování. Služba brány umožní interoperabilitu celkem osmnácti aplikací založených na decentralizovaných systémech. Na bránu mohou být napojeny na základě protokolu, který předpokládá několik testů a kontrol, přičemž ke každé aplikaci musí být vydána aktualizace.

Aplikace eRouška
Do evropského systému se zapojí i česká aplikace eRouška. Zdroj: čtk

Česká eRouška budou součástí evropského systému

Druhá skupina aplikací se připojí příští týden. Poté se očekává připojení české aplikace eRouška, dánské smitte stop, lotyšské Apturi COVID a španělské Radar Covid, přičemž další aplikace budou k systému připojeny v listopadu. Přehled zúčastněných členských států je k dispozici na zvláštní internetové stránce.

Brána zajišťuje hladké fungování aplikací přes hranice. Stačí tedy, aby si uživatelé nainstalovali jen jednu aplikaci, a v případě, že cestují do jiné zúčastněné evropské země, budou stále moci využívat vysledování kontaktů a přijímat upozornění, ať už jsou doma nebo v zahraničí.

Server brány omezuje množství vyměňovaných dat na minimum. Díky tomu bude efektivně přijímat a předávat náhodné identifikátory mezi vnitrostátními aplikacemi. Brána nebude zpracovávat žádné jiné informace než náhodné klíče generované aplikacemi. Informace jsou pseudonymizovány, šifrovány, omezeny na nezbytné minimum a uchovávány jen po dobu nezbytně nutnou k vysledování šíření nákazy. Brána neumožňuje identifikaci jednotlivých osob, ani sledování polohy nebo pohybu zařízení.

Zřízení brány navazuje na dohodu členských států o technických specifikacích s cílem zajistit bezpečnou výměnu informací mezi backendovými servery národních aplikací pro vysledování kontaktů a varování, které využívají decentralizovanou architekturu. Systém vyvinuly a během méně než dvou měsíců spustily společnosti T-Systems a SAP. Bude provozován v datovém centru Komise v Lucemburku.

Informační brožura v AJ (pdf)

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek