Babiš: Evropská komise dodá ČR 30 plicních ventilátorů

22.10.2020
Euroskop, čtk

Evropská komise kvůli vývoji koronavirové epidemie dodá České republice 30 plicních ventilátorů z krizových skladů Evropské unie. Na twitteru to dnes po telefonickém hovoru s předsedkyní komise Ursulou von der Leyenovou uvedl premiér Andrej Babiš. Zároveň komise propojí Česko s ostatními členskými státy bloku, které nabídnou své volné kapacity.

„Děkuju za solidaritu a velmi rychlou reakci. Moc si té pomoci vážíme,“ napsal také premiér.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová následně ve videu na twitteru uvedla, že Česko čelí jedné z nejtěžších situací v Evropě. „Nemocnice potřebují zdravotnické vybavení. EU je zde, aby pomohla. Zavolala jsem Andreji Babišovi, abych mu sdělila, že rychle posíláme první sadu 30 ventilátorů z naší rezervy. Další pomoc bude následovat,“ napsala k příspěvku. Ve videu dále zmínila, že je komise v kontaktu s dalšími členskými státy k zajištění dalších ventilátorů pro ČR.

Ministr obrany Lubomír Metnar po dnešním jednání vlády také uvedl, že očekává, že Severoatlantická aliance (NATO) v pátek odsouhlasí dodání 60 plicních ventilátorů z aliančních zásob do České republiky.

V Česku je podle posledních dat v nemocnicích 1932 plicních ventilátorů, kvůli epidemii covidu-19 se denně sleduje jejich volná kapacita. Zhruba v polovině října klesla pod 50 procent, aktuálně je obsazeno 52,1 procenta.

Českou registraci pro nouzové využití při léčbě pacientů s onemocněním covid-19 získaly ventilátory CoroVent, výrobci je tak mohou začít rozvážet do rezerv českých nemocnic. Ventilátor vznikl na jaře díky spolupráci Českého vysokého učení technického, iniciativy COVID19 CZ a firmy MICo. Lidé na něj ve sbírce přispěli 12 miliony korun, za něž bylo vyrobeno 182 kusů. Vláda v pátek také schválila objednávku 500 přístrojů za 250 milionů korun.

Premiér Andrej Babiš a předsedkyně Evropské komise

Premiér Andrej Babiš se s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou setkal 15. října v Bruselu. Zdroj: Evropská komise

Minulý týden ministr zdravotnictví Roman Prymula řekl, že resort pořídil od začátku epidemie do nemocnic 500 nových ventilátorů. Dostaly je státní, krajské i soukromé nemocnice. Česko by mělo v nejbližších dnech obdržet i dar 100 ventilátorů od firmy BTL, které celkovou kapacitu posílí, uvedl v sobotu národní koordinátor intenzivní péče Vladimír Černý.

Ve středu přibylo nových případů koronaviru v ČR téměř 15.000. Laboratoře jich odhalily 14.968, zhruba o 3000 více než v úterý. V zemi je nyní zhruba 124.000 nakažených. S covidem-19 dosud v Česku zemřelo 1739 lidí, z toho 253 tento týden. V pondělí bylo obětí 100, dosud nejvíce za jeden den.

Od března se v České republice nákaza prokázala u 208.915 lidí. Z nich se 83.136 vyléčilo. Většina nakažených má sice mírný průběh nemoci, ale počet hospitalizovaných v posledních dnech výrazně roste. V nemocnicích je s koronavirem 4417 pacientů, přibližně čtyřikrát více než na počátku října. Zhruba na trojnásobek za stejnou dobu stoupl i počet těžkých případů, kterých je podle posledních údajů ministerstva 657.

Česko vykazuje nejvyšší procento pozitivních testů ze všech zemí EU, už v druhé polovině září překročil deset procent a stále roste. Podle údajů na webu ministerstva zdravotnictví je klouzavý průměr za posledních sedm dnů přes 28 procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek