Vláda schválila zapojení zdravotníků ze zemí NATO a EU v Česku

23.10.2020
Úřad vlády, čtk, Euroskop

Českému zdravotnictví bude moci v krizové situaci vypomoci po dobu 90 dnů až 300 vojenských zdravotníků z členských států NATO a Evropské unie. Jejich přítomnost v České republice odsouhlasila na mimořádném jednání ve čtvrtek 22. října 2020 vláda Andreje Babiše. Rozhodnutí ještě musí schválit Parlament.

Ministr obrany Lubomír Metnar po mimořádném jednání kabinetu také uvedl, že Severoatlantická aliance v pátek rozhodne o zaslání 60 plicních ventilátorů z aliančních zásob do České republiky. O zdravotnické pomoci jedná Česko pod zastřešením NATO i s Německem a dalšími zeměmi, doplnil.

Ministerstvo obrany v současné době vyjednává o příjezdu 28 vojenských zdravotníků se zkušeností s covidem ze Spojených států amerických, kteří by měli dorazit koncem příštího týdne. Zapojit se mají do práce v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích, případně v dalších nemocnicích, kde jich bude potřeba.

Zahraniční lékaři se mohou zapojit v budované nemocnici v Letňanech

Lékaři budou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly moct působit například v budované nemocnici v Letňanech, která je koncipovaná jako záložní, zřejmě bude ale muset být do provozu uvedena. Nemocnice za čtvrt miliardy korun má být dokončena do neděle. Pracovat tam bude 200 vojenských zdravotníků plus další pomocné síly.

čeští vojáci při budování nemocnice v Letňanech
Vojáci 22. října 2020 v pražských Letňanech připravují vybavení polní nemocnice, která bude fungovat jako záložní zařízení pro pacienty s koronavirem. Zdroj: čtk

„Máme konkrétní nabídku na pomoc 28 lékařů a zdravotníků z USA. Zároveň probíhají jednání o možném vyslání zdravotníků i z jiných členských zemí NATO a EU. Abychom vše v případě potřeby mohli rychle realizovat, schválila dnes vláda pobyt až 300 vojenských zdravotníků na českém území po dobu do 90 dnů,“ uvedl Metnar.

Doplnil, že jde o expertní pomoc českým zdravotníkům, zahraniční vojáci budou v případě nasazení v ČR působit beze zbraní a vždy ve spolupráci s českým zdravotním personálem.

Sněmovna bude rozhodovat v úterý

Parlament, a to jeho obě komory, musí podle ministerstva obrany vyslovit souhlas s pobytem vojáků v souladu s ústavou. „Legitimita pobytu bude naprosto v souladu s článkem 43 Ústavy ČR,“ uvedl Metnar s tím, že Sněmovna i Senát by měly o věci rozhodovat příští týden.

Sněmovní výbor pro obranu doporučil v pátek ráno dolní parlamentní komoře, aby schválila mandát, který umožní práci až 300 zahraničních vojenských lékařů při zvládání epidemie koronaviru v Česku. Na twitteru o tom s poděkováním informoval ministr obrany Lubomír Metnar. Pobyt vojenských zdravotníků členských států Severoatlantické aliance a Evropské unie v Česku budou poslanci schvalovat v úterý odpoledne. Sejdou se kvůli tomu na svolané mimořádné schůzi.

Metnar odmítl, že Česko v době jarní vlny epidemie nebylo dostatečně vstřícné k pomoci zemím, které na tom byly hůř. Zmínil, že nedisponuje tolika vojenskými lékaři a armáda byla v minulých letech poddimenzovaná. Konstatoval, že snaha byla zbavit se i polních nemocnic, což se naštěstí nestalo.

Více na Euroskopu:

Česko pomáhá ostatním zemím EU v boji proti koronaviru

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek