Senát schválil pomoc vojenských zdravotníků ze zemí NATO a EU

29.10.2020
Ministerstvo obrany, Euroskop, čtk

Do Česka bude moci přijet na pomoc s epidemií nového koronaviru až 300 vojenských zdravotníků z členských států Severoatlantické aliance a Evropské unie. Možnost jejich až 90denního pobytu dnes schválil Senát hlasy 47 ze 48 přítomných členů. Případné působení zahraničních vojáků v České republice podléhá podle ústavních pravidel souhlasu obou parlamentních komor. Dolní komora návrh schválila v úterý.

„V současné době nelze zcela konkrétně specifikovat podobu této pomoci, jelikož se bude odvíjet od možností a nabídky spojeneckých zemí a aktuální potřeby ČR,“ stojí ve vládních podkladech pro zákonodárce.

USA nabídly pomoc 28 armádních zdravotníků

Působení armádních lékařů a zdravotníků zatím nabídly po české žádosti Spojené státy. Skupiny Národních gard Texasu a Nebrasky mají mít celkem 28 členů. „Předpokládá se, že by se jednalo celkem o čtyři týmy po zhruba sedmi členech, které by vedl lékař. Americké týmy již mají zkušenost se zvládáním pandemie z USA a měly by vlastní vybavení,“ uvedla vláda.

Zahraniční vojáci budou v případě nasazení v Česku působit beze zbraní a vždy ve spolupráci s českým zdravotním personálem. Američané by mohli pomáhat podle ministra obrany Lubomíra Metnara i v záložní nemocnici na výstavišti v Praze-Letňanech, pokud by musela být uvedena do provozu.

„Čeští zdravotníci jsou často přetíženi a vydávají se ze všech sil, aby se situaci podařilo zvládnout,“ řekl před senátory Metnar. Nyní se podle něho vyjednává o možném vyslání zdravotníků s Německem a rozbíhají se jednání i s dalšími státy NATO a EU na bilaterální úrovni i na úrovni obou organizací.

Příprava nemocnice v Letňanech
Ilustrační foto. Příprava nemocnice v Letňanech. zdroj: čtk

NATO poskytlo Česku 60 plicních ventilátorů

Už v úterý dorazil do kbelské základny dopravního letectva letoun CASA C-295M, který zajistil transport šesti desítek plicních ventilátorů, které České republice na pomoc v boji s koronavirem poskytlo NATO. Poskytnutí přístrojů ze skladů alianční agentury NSPA (NATO Support and Procurement Agency) v italském Tarantu schválily členské země v pátek 23. října 2020.

„Děkuji spojencům a zástupcům NSPA za rychlou pomoc. Ministerstvo zdravotnictví nyní rozhodne o distribuci plicních ventilátorů nemocničním zařízením,“ uvedl k pomoci ministr obrany Lubomír Metnar.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek