Jan Pánek povede v Evropské komisi agendu jaderné energetiky, bezpečnosti a ITER

19.01.2021
Euroskop, foto: archív Jan Pánek, archív Evropská komise

Česká republika může oslavit významný úspěch na poli evropských záležitostí. Mezi významnými osobami, které rozhodují o dění a budoucím směřování Evropské unie bude další Čech – Jan Pánek, jenž se stal ředitelem direktorátu D v generálním ředitelství Evropské komise pro energetiku, které je z hlediska tvorby unijní politiky i zájmů ČR považováno za významně strategické. Jan Pánek bude mít ve své nové funkci na starost důležité agendy jaderné energetiky, bezpečnosti a projektu ITER.

Generální ředitelství pro energetiku přitom není pro Jana Pánka cizí, v minulosti v něm působil již deset let, přičemž nastoupil v říjnu 2005, tedy krátce po vstupu České republiky do EU. V té době působil v pozici vedoucího oddělení. Nyní pracoval na Generálním ředitelství Evropské komise pro spravedlnost a spotřebitele (DG JUST), kde od roku 2019 byl vedoucím Oddělení pro spotřebitelskou politiku.

Nyní nastoupí do generálního ředitelství Evropské komise, které má důležitý úkol – zodpovídá za energetickou politiku EU, tzn. za zajištění bezpečné, udržitelné a cenově konkurenceschopné energie pro Unii. V jeho agendě bude jaderná energetika, která tvoří přibližně čtvrtinu veškeré elektrické energie v EU a klade vysoké nároky na dodržování bezpečnostních standardů.

V jeho portfoliu bude dále projekt ITER. Jedná se o ambiciózní mezinárodní plán, kterého se vedle EU účastní USA, Rusko, Čína, Japonsko, Jižní Korea a Indie. V jeho rámci má vzniknout největší termojaderní fúzní reaktor na světě. V současné době se ve Francii pracuje na jeho instalaci. Pokud půjde vše podle plánů, stavba má být dokončena v roce 2025.

Jan Pánek
Zdroj: Osobní archív Jana Pánka

Profesní zkušenosti ze tří kontinentů

Jan Pánek má ve svém životopise bohatou profesní historii – v 90. letech působil v soukromém sektoru i v české diplomacii, včetně pozic na Velvyslanectví ČR v Japonsku a na Stálém zastoupení ČR při EU v Bruselu. Po studiích na Karlově universitě v Praze následně studoval ve Velké Británii, Norsku, Itálii a Spojených státech. Promoval na prestižní The Johns Hopkins University – Paul H. Nitze School of Advanced International Studies (SAIS) ve Washington, D. C. z mezinárodní ekonomie a zahraniční politiky.

Za své největší zájmy považuje vaření, víno, baseball a outdoorové aktivity. Je ženatý a má tři děti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek