Česku se daří zvyšovat zastoupení v institucích EU

27.01.2021
Úřad vlády, foto čtk

Navzdory občasné kritice na tom Česko z hlediska zastoupení v institucích EU není vůbec špatně. Stejně jako ostatní „nové“ členské státy dohání dlouhodobý náskok starších členů EU a své strukturální znevýhodnění systematicky snižuje. A opravdu se to daří. Českých expertů v unijních institucích pracuje stále více a zájem veřejnosti o kariéru v EU roste. Vláda se přitom rozhodla na aktivity v této oblasti, které kromě cenných osobních zkušeností vedou ke zkvalitnění státní správy jako celku, významně navýšit finanční prostředky.

Významným mezníkem tohoto úsilí je přijetí „Strategie podpory Čechů v institucích EU“ v únoru 2015. Vznik Strategie byl reakcí na nepříznivou situaci v zastoupení ČR v institucích EU. Úřad vlády ČR, jenž byl pověřen koordinací aktivit ČR v této oblasti, v praxi pak úzce spolupracuje s Ministerstvem zahraničních věcí, Stálým zastoupením ČR při EU, Ministerstvem vnitra a Ministerstvem financí.

Strategie podpory Čechů v institucích EU přinesla do českého prostředí zásadní novou dynamiku, co se týče interakce s unijními institucemi a posilování vazeb mezi ČR a EU. Vždy je co zlepšovat, Strategie ale znamenala významný posun vpřed. Její pozitivní dopad je rok od roku větší. Změnit personální deficit v unijních strukturách však není otázkou týdnů či měsíců. Je to otázka let, a právě Strategie je v tomto směru klíčová.

Strategie se zaměřuje na několik oblastí, ve kterých si vytyčila za cíl zlepšit zastoupení České republiky a přispět tak k celkovému zvýšení českého vlivu v EU. Tyto oblasti lze rozdělit do tří hlavních kategorií.

První z nich je zvýšení kvalifikace české státní správy – tato oblast je realizována především prostřednictvím vysílání úředníků z české státní správy do institucí EU na krátkodobá a dlouhodobá vyslání. Druhou kategorií je zvýšení zastoupení ČR v institucích EU na pozicích stálých úředníků v managementu – zde se zaměřujeme především na přípravu zájemců o práci v institucích EU na výběrová řízení v institucích EU, na úspěšné složení tzv. testů EPSO, a dále též na diplomatickou podporu, zejména u vyššího managementu. Třetí kategorii pak představuje posílení spolupráce s Čechy, kteří již v institucích EU pracují, prohlubování kontaktu s nimi a prosazování jejich působení na strategicky důležitých místech.

Vlajka ČR a EU
Ilustrační foto. Zdroj: čtk

Zvýšení kvalifikace státní správy – vyslání úředníků do institucí EU

Čeští státní zaměstnanci mohou být vysíláni do institucí EU jako tzv. sekondovaní národní experti (Seconded National Experts či „SNEs“) či jako stážisté v rámci programu tzv. programu NEPT (National Expert in Professional Training). Určitou alternativou k těmto typům vyslání je program Erasmus for Public Administration, který je také součástí Strategie.

Sekondovaní národní experti jsou vysíláni z české státní správy do institucí EU na počáteční dobu vyslání od 6 měsíců po 2 roky, s následnou možností prodloužení. Prostřednictvím vysílání sekondovaných národních expertů je zvyšováno zastoupení ČR v institucích a orgánech EU a s tím spojené efektivnější prosazování zájmů ČR.

Vyslaní SNEs tak nejen čerpají cenné zkušenosti, ale fungují též jako prostředníci v kontaktu mezi ČR a institucí, do které byli vysláni. V české státní správě koordinuje vysílání sekondovaných národních expertů Úřad vlády ve spolupráci se Stálým zastoupením ČR při EU. Vláda přitom zavedla systém, díky kterému se daří podporu Čechů úspěšně koordinovat a postupně tak zvýšit zastoupení svých expertů v institucích EU.

Čísla přitom hovoří jasně. Zatímco v roce 2015 působili v institucí EU pouze 4 sekondovaní národní experti z ČR, v současnosti jich je již 27. Díky tomuto nárůstu sekondovaných národních expertů se ČR podařilo úspěšně vyslat své odborníky do prioritních oblastí politik EU, jako je např. energetika, mezinárodní obchod, migrace, životní prostředí či kybernetická bezpečnost. Vyslaní experti jsou přitom přínosem pro své domácí ministerstvo či úřad, např. díky poskytování informací o projednávané unijní legislativě.

Například Úřad vlády vyslal svého zástupce do Generálního sekretariátu Evropské komise, který bude klíčový při posuzování národních plánů obnovy. ČR také rychle zareagovala při poměrně nedávném zřízení Generálního ředitelství pro obranný průmysl a vesmír (DEFIS) a již od podzimu 2020 v něm působí sekondovaný národní expert z Ministerstva obrany ČR. Do vysílání sekondovaných národních expertů se však nezapojují pouze úřady a ministerstva ČR, ale také státní agentury a podřízené organizace ministerstev. V roce 2020 např. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) vyslal svého zástupce do agentury ENISA, která hraje významnou roli v oblasti kybernetické bezpečnosti.

V rámci programu NEPT je každému členskému státu EU přidělena tzv. kvóta, tedy počet míst pro stážisty, které lze v daném roce vyslat do Evropské komise. Vyslání tzv. stážistů NEPT má v gesci Ministerstvo vnitra. Tato vyslání jsou na dobu 3 až 5 měsíců. ČR má díky přípravě na předsednictví ČR v Radě EU v druhé pol. roku 2022 tuto kvótu pro roky 2020 a 2021 navýšenou z 9 míst na 14 míst ročně. ČR je již několik let daří tuto kvótu plnit a při současných 14 místech je stále dostatek kvalitních kandidátů z ČR, kteří mají o tento typ vyslání zájem. Plnění kvóty však není v EU samozřejmostí, ČR je naopak jedna z mála, která ji plní. Pro srovnání, v 1. polovině roku 2020 bylo v Evropské komisi celkem okolo 100 stážistů NEPT, z toho 9 jich bylo z ČR.

Průběh stáží v loňském i letošním roce je nicméně poznamenán pandemií covid-19. V podstatě od března 2020 všichni zástupci vyslaní z českého státní správy do institucí EU, včetně sekondovaných národních expertů, pracují v režimu práce z home office. Tento vývoj zákonitě znesnadňuje navazování užitečných kontaktů ČR v institucích EU, nicméně platí stejnou mírou pro všechny členské státy.

Další možností, jak zvýšit kvalifikaci české státní správy, je možnost účasti v krátkodobé stáži v programu Erasmus pro veřejnou správu (Erasmus for Public Administration). Česká republika má každoročně k dispozici 4 místa na tzv. 3 běhy (březnový, červnový a říjnový), která jsou pokaždé bez problémů obsazena. Zájem o tento typ stáže totiž výrazně převyšuje nabídku.

Zvýšení zastoupení ČR v institucích EU – příprava na EPSO testy

V rámci Strategie jsou Úřadem vlády ČR, Diplomatickou akademií Ministerstva zahraničních věcí a Stálým zastoupením ČR při EU organizovány aktivity zaměřené na zvýšení povědomí jak o fungování EU, tak i možnostech kariéry v jejích institucích. Součástí těchto aktivit je také samotná příprava na EPSO testy, které jsou v podstatě několikakolovým výběrovým řízení v institucích EU. Aktivity jsou organizovány v Praze, ve vícero krajích ČR prostřednictvím regionálních Eurocenter, v Bruselu a v Lucemburku. Všechny organizované aktivity vychází ze schválených komunikačních plánů na příslušný rok. Účast na seminářích a veškerá příprava na jednotlivá kola EPSO testů organizovaná v rámci Strategie je pro občany ČR bezplatná.

Úřad EPSO, jenž organizuje výběrová řízení do institucí EU, zaznamenává celoevropský trend – nižší počet uchazečů o místa v institucích EU. Jedním z důvodů poklesu počtu uchazečů může být i zdlouhavé výběrové řízení na pozice do institucí EU. EPSO testy totiž představují několikakolové výběrové řízení, které může trvat až rok. Ani po něm nemá kandidát zaručeno, že nastoupí na přesně definovanou pozici v unijních institucích, ocitne se teprve na tzv. rezervním seznamu a může pozici hledat. Komplikaci přinesla navíc krize covid-19, neboť již na jaře loňského roku dočasně zcela pozastavila všechna výběrová řízení v institucích EU. Nicméně úspěšné absolvování těchto EPSO je v dnešní době v podstatě jediná možnost, jak se stát tzv. stálým úředníkem EU (Official) a zvýšit tak zastoupení ČR v EU.

Vláda si je vědoma důležitosti komunikace o práci v EU s českou veřejností. Již od vzniku Strategie pořádá přípravné semináře k jednotlivým kolům EPSO testů. Lektoři těchto seminářů jsou zahraniční odborníci na přípravu na výběrová řízení v institucích EU. Je nepochybným úspěchem, že do závěrečné fáze výběrového řízení z roku 2019 byl pozván historicky nejvyšší počet 7 Čechů a že se do téhož výběrového řízení rekordní počet Čechů přihlásil (zhruba dvojnásobek v porovnání s rokem 2018, konkrétně 506 uchazečů). ČR bude nadále ve svých aktivitách pokračovat, aby tyto počty dále rostly.

Ilustrační foto
Seminář v Evropském domě. Zdroj: Eurocentrum Praha

Zvyšování povědomí o EU

Nic z výše popsaného by však nešlo uskutečnit bez zvyšování povědomí české veřejnosti jak o EU obecně, tak o možnostech uplatnění v rámci orgánů EU. Úřad vlády proto prostřednictví regionálních Eurocenter každoročně připravuje pro širokou veřejnost a studenty středních a vysokých škol semináře k celé řadě evropských témat. Jejich cílem je představit veřejnosti fungování Evropské unie. Semináře se zabývají jednak aktuálními evropskými tématy jako je např. brexit, víceletý finanční rámec atd. a jednak informují studenty o možnostech stáží v institucích EU, např. v rámci programu Blue Book. V loňském roce 2020 zorganizoval Úřad vlády rekordních 92 online seminářů.

Posílení spolupráce s Čechy, kteří již v institucích EU pracují

Najít uplatnění pro české občany v unijních institucích je však jen polovinou skládačky. Druhou pak představuje spolupráce s Čechy, kteří v institucích pracují. Klíčové je v tomto Stále zastoupení ČR při EU. K naplňování Strategie je zapotřebí dlouhodobé a vytrvalé spolupráce a koordinace napříč rezorty, sektory a institucemi v ČR s aktivní účastí českých zástupců v Bruselu. Za tímto účelem Stálé zastoupení ČR při EU začalo v roce 2018 s novou aktivitou nesoucí název Setkání s Čechy v institucích EU. Tato aktivita je zaměřena především na networking mezi zástupci české státní správy a Čechy působícími na různých pozicích v rámci institucí EU. Cílem je navázat vzájemnou spolupráci a zlepšit zastoupení ČR v EU.

I v mimořádných podmínkách v uplynulém roce 2020 se podařilo zorganizovat několik těchto setkání včetně tradiční každoroční večeře velvyslanců ČR v Belgii a Lucembursku s vysoce postavenými Čechy v institucích EU, která je velmi důležitá z hlediska podpory vzájemné spolupráce. V prostorách Stálého zastoupení ČR při EU jsou také organizovány semináře zaměřující se na přípravu na výběrová řízení do institucí EU, tedy EPSO testy. Účastníci těchto seminářů pochází především z řad Čechů působících na dočasných kontraktech v institucích EU. Ovšem také mezi nimi najdeme stážisty a sekondované národní experty z české státní správy.

V roce 2020 Stálé zastoupení ČR při EU uspořádalo celkem pět půldenních seminářů v angličtině zaměřených na počítačové psychometrické testy, které používá úřad EPSO při náboru nových zaměstnanců. Díky dobře nastavenému systému si může ČR připsat další úspěch. Sekondovaná národní expertka z Generálního ředitelství cel po šestiletém působení na Generálním ředitelství pro Daně a celní unii (TAXUD) mimo jiné díky přípravě v podobě těchto seminářů úspěšně prošla výběrovým řízením v EPSO testech a nyní působí ve stejném oddělení jako tzv. stálý úředník Evropské komise a navýšila tak počet Čechů pracujících v institucích EU.

Společně se zástupci české státní správy Stálé zastoupení ČR při EU vytipovává prioritní útvary v institucích EU, kam se snaží dosadit kvalitní kandidáty z ČR. Jednotlivé fáze výběrového řízení na funkce středního a vyššího managementu jsou časově náročné a úspěch ve výběrovém řízení závisí na mnoha dalších faktorech, nejen podpoře ČR. V poslední době může však ČR slavit hned dva úspěchy. V květnu 2020 se stal Jiří Šedivý šéfem Evropské obranné agentury EDA. Čerstvým úspěchem ČR je výběr nového ředitele na Generálním ředitelství pro energetiku, kterým nyní bude Jan Pánek.

Financování aktivit realizovaných v rámci Strategie

Je zjevné, že popsané aktivity se neobejdou bez finančního krytí. Pro naplňování cílů Strategie byla v roce 2016 zřízena v rámci Všeobecné pokladní správy položka Prostředky na financování stáží zaměstnanců české státní správy v institucích Evropské unie. Cílem této položky je zajistit financování mimo rozpočet jednotlivých útvarů státní správy a usnadnit tak plné zapojení do aktivit Strategie. Správa této položky je svěřena Ministerstvu financí. Po úspěšně nastaveném systému vysílání sekondovaných národních expertů do institucí EU a navýšení kvóty pro stážisty NEPT byla tato položka v letošním roce 2021 navýšena na rekordních 60 mil. Kč ročně, přičemž se očekává její plné vyčerpání. Pro srovnání při zřízení této položky v roce 2016 zde bylo alokováno 26,5 mil. Kč, ze kterých bylo nakonec vyčerpáno pouze přibližně 1,5 mil. Kč.

Autor: Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek