Úspěšné české startupy, které stojí za to sledovat v roce 2021


Petr Pospíšil, Euroskop, EU-Startups.com, 10.3.2021

Pandemie koronaviru na soukromý sektor tvrdě dopadla. Přesto se však najdou určité části trhu – zejména v oblasti digitálních služeb – které navzdory neutěšeným vnějším okolnostem zaznamenávají nebývalý rozvoj. Na začátku třetí dekády třetího tisíciletí v Česku vznikla a rozvinula svoje aktivity celá řada startupů, které se vydobyly uznání v evropském měřítku.

Specializovaný internetový portál EU-Startups zveřejnil na začátku března článek pojmenovaný „10 nadějných startupů z České republiky, které byste měli sledovat v roce 2021„. Text na úvod připomíná, že Česko disponuje solidní infrastrukturou i lidským kapitálem v podobě vzdělané a schopné pracovní síly. Náklady na život a mzdy jsou podle autora v Česku v evropském srovnání relativně nižší. Geografická poloha tuzemské startupové prostředí předurčuje k tomu, aby sloužilo jako jakási vstupní brána do velkých evropských inovačních center v Berlíně či ve Vídni. Praha je zároveň domovem početných inovačních center, inkubátorů a akcelerátorů, které pokládají základ pro funkční startupový ekosystém.

Portál EU-Startups dále prezentuje stručné medailonky vybraných deseti startupů české provenience, které by neměly uniknout naší pozornosti během letošního roku. Autor při posuzování, které firmy do „Top 10″ zahrnout, vzal v potaz kritéria jako zaměření činnosti na inovativní řešení či dokončení procesu shromažďování finančních prostředků potřebných pro zahájení činnosti.

Startups
Ilustrační foto. Zdroj: Pexels.com

Zde je výběr deseti českých startupů podle platformy EU-Startups a jejich stručná charakteristika:

ResistantAI. Startup vyvíjející systém poskytující ochranu systémům využívajícím prvky strojového učení a umělé inteligence před nepřátelskými útoky a podvodnými praktikami. Ochranné prvky vyvíjené startupem ResistantAI poskytují nadstavbu pro existující standardní nástroje zabezpečení. Využití tato pokročilá ochrana nachází zejména v oblasti bezpečnosti finančních služeb, například prostřednictvím ochrany finančních transakcí či detekce ilegálního jednání jako podvody a praní špinavých peněz. Prvky ResistantAI jsou schopny rozpoznat padělané dokumenty či sofistikované kybernetické útoky.

Smartmockups. Startup založený v roce 2016 s cílem zlepšit způsob prezentace návrhů webových stránek a online aplikací zákazníkům tak, aby v sobě tento způsob propojil profesionalitu s finanční dostupností a uživatelskou přívětivostí. Smartmockups umožňují vytvářet modely produktů a vizualizace pro potřeby marketingu během několika vteřin bez potřeby používat další, speciální software určený pro grafický design. Produkt Smartmockups za měsíc využilo 220 tisíc uživatelů a úspěšná firma byla pro svůj úspěch získána australskou korporací Canva, zaměřující se na grafický software.

Cyrkl. Cílem startupu Cyrkl, založeného v roce 2018, je vnést kreativní a inovativní postupy do oblasti nakládání s odpady. Činí tak vytvořením systému pro přesun odpadu od těch, kteří jej vytvářejí, k těm, kteří jsou schopni ho opětovně zpracovat či využít. Systém z dílny společnosti Cyrkl v současné době využívá více než 3500 firem ze střední Evropy i německy mluvících zemí.

Snuggs. Startup Snuggs, který byl založen v roce 2019, se zaměřuje na výrobu dámského spodního prádla poskytujícího maximální pohodlí a bezpečí během menstruace. Spodní prádlo Snuggs umožňuje opětovné využití, a tím snižuje množství odpadu i spotřebovaných obalů, což představuje výhodu oproti produktům pro jednorázové použití. Výrobky vznikají v Evropě a využívá je okolo 40 tisíc žen.

Kira Core. Společnost Kira Core spatřila světlo světa v Praze v loňském roce. Jedná se o startup, jehož činnost spočívá ve vývoji softwaru pro využívání decentralizovaného financování. Uživatelé mohou prostřednictvím Kira Core získávat kryptoměny či jiná virtuální aktiva fungující na bázi blockchain.

Trisbee. Startup Trisbee si klade za cíl vyvinout inovativní celoevropské řešení bezhotovostních plateb. Software umožňuje svým uživatelům platit ve vybraných obchodech a provozovnách naskenováním QR kódu prostřednictvím speciální aplikace pro chytré telefony. Platba je následně okamžitě provedena. V současné době startup Trisbee expanduje zejména v jižní Evropě.

Manifesto Market. Pražská iniciativa z roku 2018 se zaměřuje na širokou paletu služeb v pohostinské oblasti, svoji činnost rozprostírá do oblastí restauračních služeb, nemovitostí, moderních technologií a kultury. Manifesto Market stojí za vznikem stylových míst, jejichž návštěvníci si mohou pochutnat na jídlu a pití a v příjemném, moderním prostředí. Cílem Manifesto Market tak je poskytnutí kulturního zážitku a kvalitní zákaznické zkušenosti. Prostory Manifesto Market jsou zároveň díky využívání digitálních technologií a nástrojů zcela adaptovány na výlučně bezhotovostní platební styk.

Mutumutu. Startup z roku 2018 poskytuje svým zákazníkům online pojištění pokrývající výpadek příjmů v případě pracovní neschopnosti, handicapu či úmrtí a umožňuje pojistníkům pojištění těchto jednotlivých rizik volně propojit a kombinovat dle svých preferencí a potřeb. Produkt zároveň obsahuje speciální „odměnu za zdravý životní styl“, jejímž prostřednictvím zákazníci mohou získat zpět až 30 procent z částky uhrazené za pojištění.

Worklio. Startup Worklio byl založen v roce 2017 a jeho hlavním přínosem je využívání umělé inteligence v oblasti personalistiky a lidských zdrojů, konkrétně v rámci výplatních softwarů a informačních systémů pro evidenci lidských zdrojů využívaných pracovníky mzdových a personálních oddělení. Worklio umožňuje automatizovat nábor i zaškolování nového personálu, což činí celý proces snazším z pohledu zaměstnavatele i zaměstnance. Firma Worklio sídlí v Brně a na Floridě.

Iterait. Startup založený v roce 2018 se zaměřuje vytváření nástrojů umělé inteligence nacházejících využití v různorodých oblastech v čele se zdravotnictvím, marketingem a výrobou. Nástroje vyvíjené společností Iterait rozvíjí technologické možnosti v oblasti tzv. počítačového vidění (computer vision) – elektronická zařízení získávají údaje ze zachycené obrazové předlohy a autonomně provádějí jejich zpracování a vyhodnocení, na základě kterého mohou rozhodovat o dalších krocích a postupech. Zavádění těchto moderních technologických metod přinese firmám větší efektivitu, produktivitu i kvalitu získávaných a zpracovávaných informací.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop, EU-Startups.com

Sdílet tento příspěvek