Evropské oslavy žen v ICT se blíží. Zúčastněte se jich i vy!

01.04.2021
Euroskop.cz, Girls Day

Ve čtvrtek 22. dubna proběhne celosvětový den žen a dívek v ICT. Tento den má povzbudit ženy a dívky, aby se v informačních a komunikačních technologiích vzdělávaly, a zároveň má inspirovat ke vstupu do ICT odvětví připomenutím úspěchů, kterých ženy v tomto oboru dosáhly. Česká republika se ve světě pyšní řadou úspěchů v ICT, za kterými stojí ženy, i tak je ale jejich zastoupení v oboru, podobně jako v jiných zemích, stále velmi nízké. Mohou za to především bariéry v podobě představ, že se jedná o obor pro muže, nebo také procentuální rozdíl v platech mezi ženami a muži.

Každoročně si čtvrtý čtvrtek v dubnu můžeme v Evropě připomenout nejen dosavadní úspěchy žen v oboru informačních technologií, ale také jak moc je potřeba měnit představy lidí o ženském zastoupení v tomto oboru.

Girls Day, Czechitas nebo Czech Women in AI

Česká republika se v rámci vládního programu Česko v digitální Evropě zavázala k většímu zapojení žen do světa digitálního byznysu. Existují ale i další iniciativy, které podporují zapojení žen do ICT oblasti. Mezi ně patří interaktivní den otevřených dveří pro dívky Girls Day pořádaný Gender Studies. Ve čtvrtek 22. dubna se jim otevřou dveře do technických univerzit, firem a významných center.

„Ženy patří do vědy i techniky! Technologické obory jsou zatím bohužel stále vnímány jako tradičně mužské. Akcí Girls Day boříme stereotypy a povzbuzujeme dívky, aby se nenechaly odradit. Girls Day tak může dívky nasměrovat nejen k zajímavé a úspěšné profesní dráze, ale také k ekonomické nezávislosti,“ uvedla koordinátorka akce Girls Day Marie Mrvová. Přihlásit se je možné do 15.4. na webových stránkách Girls Day.

Podporu žen v ICT poskytuje také vzdělávací nezisková organizace Czechitas, která pomáhá ženám a dívkám vzdělávat se a hledat si práci v oboru. Czechitas nabízí kurzy programování, grafického designu, tvoření webů, digitálního marketingu, online bezpečnosti, zpracování dat a testování. V oblasti umělé inteligence slouží jako platforma pro spolupráci žen projekt Czech Women in AI, do kterého jsou zapojeny expertky z právní, technické a etické oblasti a policy making. V rámci Monthly Clinic se členky pravidelně setkávají s inspirativními hosty ze světa umělé inteligence a rozšiřují své pracovní kontakty.

Unijní aktivity pro podporu žen v ICT

Evropská unie podporuje zvýšení zastoupení žen v informačních technologiích mimo jiné také proto, že digitalizace patří mezi hlavní cíle současné Evropské komise. V roce 2019 zveřejnila Deklaraci k zapojení žen do ICT sektoru, kterou podepsalo Norsko a 26 členských států EU včetně České republiky. Signatáři deklarace se zavázali vytvořit národní strategii pro podporu ženské účasti v oblasti ICT.

EU se zabývá také problémem genderové nerovnováhy ve firemních kulturách. Ženy se mohou setkat s diskriminací na manažerských nebo jiných vysokých pozicích. „Diskriminaci vnímám primárně na vysokých pozicích v ICT, těch totiž obecně není moc. Dostat se na vysoké příčky v mužském ICT světě je náročné a rozhodují všechny faktory,“ uvedla ředitelka společnosti aplikované digitalizace Block33 a české softwarové firmy ISFG Ivana Hančíková.

Deklaraci, která má tyto problémy vyvažovat, podepsaly společnosti jako Google, Dell, Accenture, Cisco, Spotify. Evropská komise podporuje ale také další iniciativy jako například kampaň No Woman No Panel, která se snaží dosáhnout rovnováhy i v panelových diskusích. Cílem kampaně je, aby jako účastnice byla na každou panelovou diskusi pozvaná alespoň jedna žena.

Jak si vedou Češky ve srovnání s Evropou

Česká republika se v Evropské unii umístila na 20. pozici v žebříčku „Woman in Digital Scoreboard“ z roku 2020, který měří zastoupení žen v ICT odvětví a míru odborných dovedností. Podle výsledků si ženy v ČR vedou v porovnání s ostatními z EU podobně, co se používání internetu a běžných digitálních dovedností týče.

Podstatně horší je Česko v počtu absolventek ve STEM oborech (přírodní vědy, technologie, technika a matematika) a následně počtu odbornic v ICT. Česká republika se v tomto ohledu umístila jako poslední, stejně tak v procentuálním rozdílu v platech mezi ženami a muži. České ženy dostávají v ICT zaplaceno v průměru o 32 % méně než muži, přičemž evropský průměr činí 18 %.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek