Úspěch ČR v největším mezinárodním cvičení kyberbezpečnosti


Petr Pospíšil, Euroskop, 22.4.2021

Tým složený ze zástupců státního i soukromého sektoru a akademické sféry se umístil na třetím místě v největším celosvětovém cvičení kybernetické bezpečnosti Locked Shields 2021. Cvičení se uskutečnilo ve dnech 13.-16. dubna letošního roku a pořádalo jej NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence sídlící v estonském Tallinnu.

Mezinárodní kyberbezpečnostní cvičení Locked Shields se vyznačuje svojí komplexností a širokým záběrem. K úspěšnému zvládnutí vyžaduje expertní znalosti z mnoha různorodých oborů, jako jsou informační technologie, mezinárodní právo, komunikace či bezpečnost a strategická analýza.

Hlavním cílem je otestovat odolnost civilních i armádních systémů kritické kybernetické infrastruktury. Cvičení testuje kvalitu spolupráce mezi jednotlivými státy i v rámci struktur uvnitř jednotlivých států, důraz klade zejména na efektivní propojení technické a strategické roviny.

Týmy ve cvičení chrání kritickou kybernetickou infrastrukturu

Jednotlivé národní týmy mají v modelovém scénáři, který je podstatou cvičení, za úkol ochránit jim svěřenou kybernetickou infrastrukturu. Na tu naopak útočí týmy vytvořené organizátory cvičení. Kritická infrastruktura, která byla předmětem cvičení, zahrnovala aspekty jako dodávka energie a vody, finanční služby či kritická informační infrastruktura.

Národní týmy mají v rámci cvičení Locked Shields před sebou nelehký úkol vyžadující například detekci sofistikovaných dezinformací, analýzu mediální situace i rozřešení kontroverzních otázek mezinárodního práva. V letošním roce poprvé účastníci cvičení operovali rovněž se systémy umožňujícími satelitní kontrolu misí za účelem poskytnutí okamžité situační analýzy. Vedení týmů musí následně na základě jednotlivých dílčích kroků učinit strategická rozhodnutí. Národní týmy musí v rámci cvičení spolupracovat i s týmy z jiných zemí, čímž cvičení přispívá rozvoji spolupráce.

Za Česko se do cvičení zapojili odborníci na kybernetickou bezpečnost z celé řady institucí zahrnující Národní úřad kybernetické a informací bezpečnosti (NÚKIB), Úřad vlády, ministerstva obrany, zahraničí, vnitra, armádu, Masarykovu univerzitu či několik soukromých firem působících v oblasti informačních technologií a poradenství. Čeští představitelé byli zastoupeni i v organizačním týmu cvičení, který připravoval modelový scénář.

Česká republika se dlouhodobě umísťuje na předních příčkách

Česká republika je dlouhodobě jednou z nejúspěšnějších zemí v tomto pravidelném mezinárodním cvičení. V roce 2017 mezi všemi týmy zvítězila, o rok později obsadila třetí místo a v roce 2019 skončila druhá. Po roční odmlce, během níž se cvičení kvůli vypuknutí pandemie koronaviru nekonalo, se tak český tým opět umístil na pomyslném stupni vítězů. Vítězem letošního ročníku cvičení Locked Shields se stalo Švédsko a na druhé příčce se umístili Finové.

Počínání českého týmu pozitivně hodnotí i Karel Řehka, ředitel NÚKIB a zároveň lídr českého národního strategického týmu pro cvičení Locked Shields 2021: „Skutečnost, že se naše technické týmy opakovaně umísťují na předních příčkách a pozitivně jsme hodnoceni i v netechnických disciplínách, svědčí o tom, že naši experti patří ke světové špičce a Česká republika má v této oblasti co nabídnout,“ konstatoval.

Více informací o cvičení Locked Shields naleznete na stránkách NÚKIB a NATO Cyber Defence Centre of Excellence.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop

Sdílet tento příspěvek