Správní radu agentury EUSPA povede Václav Kobera

18.06.2021
Euroskop, čtk, foto čtk

Správní radu nové Agentury EU pro kosmický program (EUSPA) povede Čech. Předsedou rady se stal dosavadní šéf odboru inteligentních dopravních systémů a kosmických aktivit ministerstva dopravy Václav Kobera. Ve čtvrtek o tom informoval resort dopravy. Agentura má na starosti veškeré vesmírné programy a aktivity EU, sídlo má v Praze.

EUSPA se nedávno transformovala z Agentury pro evropský globální navigační družicový systém. Nově sdružuje řízení provozu kosmických programů EU, zároveň bude mít nadále na starosti řízení navigačního systému Galileo. Dále má na starosti služby evropské družicové navigace, aktivní bude také v komerčním využití dat a služeb programů Galileo, EGNOS a Copernicus. Dalším cílem agentury je koordinace připravovaného programu družicové komunikace EU v rámci státní správy (GOVSATCOM).

Správní rada agentury kontroluje zprávy vedení agentury, zároveň schvaluje její roční pracovní program. Jejími členy jsou zástupci členských zemí a orgánů EU. Cílem Kobery v čele rady bude podle ministerstva snaha pomoci se zahájením prací na nových úkolech v kosmickém programu EU a upevnit spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a Ředitelstvím Evropské komise pro kosmické aktivity a obranu (DEFIS).

Václav Kobera
Václav Kobera při rozhovoru pro Českou tiskovou kancelář. Zdroj: čtk

Počet zaměstnanců agentury EUSPA se výrazně zvyšuje

Kobera působí na ministerstvu dopravy od roku 2004, šéfem odboru inteligentních dopravních systémů a kosmických aktivit se stal o sedm let později. Vystudoval práva na Univerzitě Karlově v Praze a Univerzitě Packého v Olomouci.

Agentura EUSPA, dříve Agentura pro evropský globální navigační družicový systém, známá také jako agentura GSA, sídlí v Praze od roku 2012. Podle zástupců agentury do loňska odvedla do českého rozpočtu přes tři miliardy korun. Po rozšíření by se finanční odvod měl zvýšit. Počet zaměstnanců by se ze současných 200 měl zvýšit až na 600, stát proto nyní hledá pro agenturu nové prostory. Dosavadní sídlo v Janovského ulici v pražských Holešovicích bude v budoucnu nedostačující. Novou budovu by stát chtěl najít a připravit nejpozději do roku 2024.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek