Předsedkyně Evropské komise Von der Leyenová je v Praze


Euroskop, čtk, 19.7.2021

Premiér Andrej Babiš dnes dopoledne přivítal ve Státní opeře předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, jež v Praze bude prezentovat schválený plán obnovy. Česko získá z mimořádného fondu Evropské unie 180 miliard korun na oživení ekonomiky po koronavirové krizi. První peníze obdrží Česko pravděpodobně v září poté, co je schválí ministři financí členských zemí EU.

Komise dostala českou investiční strategii začátkem června a na její zhodnocení měla dva měsíce. Její experti neshledali v plánu žádná zásadní pochybení, která by Brusel přiměla lhůtu překročit a vyžadovat nápravu, jako tomu bylo v případě Maďarska. U něho má Evropská komise problém s nedostatečným bojem proti korupci u veřejných zakázek. Česko splnilo veškerá zásadní kritéria, podle nichž má být například 37 procent peněz určeno na klimaticky šetrné projekty a 20 procent na digitalizaci.

Česko by kromě přímých dotací ve zmíněné výši mohlo z fondu získat i výhodně úročené půjčky. Na rozdíl od některých jiných zemí o ně však zatím nepožádalo, ačkoli Babiš před červnovým summitem tuto možnost otevřeně podpořil.

Česko by mělo získat od EU 180 miliard korun

Česká republika byla začátkem června 23. členskou zemí, která strategii investic z krizového balíku do Bruselu odeslala. Národní plán obnovy (NPO), ve kterém chce stát investovat zhruba 200 miliard korun, schválila česká vláda letos 17. května. Z EU by měl stát získat na investice 180 miliard korun. Plán podle dnešního prohlášení komise splňuje stanovená ekologická či digitální kritéria. První finance by do Prahy mohly přijít v září, pokud českou investiční strategii definitivně odsouhlasí členské státy.

Český Národní plán obnovy je rozdělen na šest hlavních oblastí, které by z něj měly být financovány. Největší část, zhruba 91 miliard korun, je určena na infrastrukturu a tzv. zelenou transformaci. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka půjde na klimatické projekty 41 procent z celkové sumy, podíl výdajů na digitální transformaci má činit 23 procent. Další peníze jsou určeny na vzdělávání a trh práce, vývoj a inovace, podporu podnikání a zdraví.

Leyenová v Praze
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a premiér Andrej Babiš v Praze při příležitosti schválení českého národního plánu obnovy. Zdroj: čtk

„Evropská komise bude kontrolovat, že jsou finanční prostředky vynakládány moudře. Máme také nástroje na ochranu rozpočtu, protože především jde o prostředky daňových poplatníků v Evropské unii,“ dodala von der Leyenová.

Plán přinese modernější vzdělávání, zdravotnictví či e-government

Z Národního plánu obnovy budou podle Babiše benefitovat všichni. „Všem občanům přinese například lepší komunikaci s úřady, elektronizaci zdravotnictví, kvalitní a bezpečné cestování na železnici, podporu digitálních dovedností ve školách nebo modernizaci sociálních služeb,“ uvedl předseda vlády.

Značná část peněz podle něj půjde do zdravotnictví, například na onkologickou prevenci a péči. Podpořeni budou také podnikatelé, start-upy, kulturní a kreativní sektor, poznamenal Babiš. „Obce a města by měly přivítat investice do rychlejšího internetového připojení, brownfieldů, adaptace na klimatickou změnu, ochranu přírody, obnovu lesů po kůrovcové kalamitě,“ vyjmenoval.

Von der Leyenová ocenila kroky k zelené transformaci

Von der Leyenová uvedla, že český plán předpokládá i další kroky k ochraně klimatu, například vytváření dobíjecích stanic pro elektromobily, investice do obnovitelných zdrojů energie nebo do infrastruktury pro recyklaci odpadů. V souvislosti s klimatem zmínila stále častější a intenzivnější extrémní výkyvy počasí, povodně Belgii, Nizozemsku, Německu, Rakousku či Švýcarsku nebo nedávné tornádo na jižní Moravě.

Šéfka unijní exekutivy zmínila, že je velmi ráda, že se Česko rozhodlo výrazně investovat do posílení systému zdravotnictví, a to jak do elektronizace, tak do onkologické péče.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek