„Nikde jsem vlajky EU neviděl“


Petr Pešek, Lidové noviny, Londýn, 19. prosince 2008

Konzervativec Mirek Topolánek si v Londýně notoval s labouristou Gordonem Brownem. Oba nastupovali do svých funkcí po silných vůdcích. Jejich země jsou v rámci EU řazeny mezi skeptičtější, respektive opatrnější vůči užší evropské integraci. Jejich politické strany zaostávají v průzkumech za opozicí, oba ale doufají, že tento stav do blížících se voleb zvrátí.

Českého premiéra Mirka Topolánka a jeho britský protějšek Gordona Browna spojuje řada věcí, byť jsou každý z jiné části politického spektra. Jejich včerejší schůzka v Londýně ale ukázala, jak snadno lze rozdíly mezi pravicovým a levicovým politikem překonat.

Brown v souvislosti s ekonomickou krizí neopomněl zdůraznit, že „když je někdo nezaměstnaný, je povinností mu pomoci. A předák konzervativněliberální ODS Topolánek zase v Londýně zopakoval, že je potřeba bojovat proti „zbytečným regulacím.

Britský premiér ovšem zároveň hájil výjimku své země z celoevropské regulace pracovního týdne. „Zaměstnanci mají mít možnost pracovat déle, když si to přejí. A jeho český protějšek zase kvitoval finanční injekci do britské ekonomiky ve výši 20 miliard liber, s níž přišel jeho hostitel. „V situaci, ve které Británie je, jsou tyto fiskální impulzy nezbytné, prohlásil Topolánek o plánu, který naráží na odpor britské konzervativní opozice v čele s Davidem Cameronem (kterého český premiér později označil za „svého přítele). Topolánek nicméně dodal, že každá země musí reagovat podle stavu své ekonomiky.

Řeč se stočila i na blížící se české předsednictví EU, které je v některých členských zemích – zvláště Francii – už dopředu zpochybňováno. Brown společné tiskové podceňování Prahy jednoznačně odmítl. „Nemám pochyby, že předsednictví bude pod vedením vašeho premiéra úspěšné, prohlásil britský ministerský předseda. Během příštího půlroku si chtějí obě země pomáhat. „Nemáme žádné rozdílné pohledy na zahraničněpolitické otázky, prohlásil Topolánek během tiskové konference v Downing Street č. 10.

A důkazem má být Brownova přítomnost na jednání zemí Východního partnerství a EU. Britové se pak zase dočkají summitu EU-Pákistán, kde se bude řešit nestabilita v jejich bývalé kolonii, jež je líhní militantních islamistů a teroristů.

Vlajka jako tečka

Symbolem českého předsednictví EU se v posledních dnech stala unijní vlajka, respektive její nepřítomnost na Pražském hradě, což jako záminku ke kritice využil francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Modrá zástava se žlutými hvězdami nevisí ani nad Downing Street č. 10, anebo alespoň není nad sídlem britských premiérů vidět.

Brown otázku týkající se podceňování Čechů a nepřítomnosti unijní vlajky na Hradě přešel prohlášením, že „české předsednictví bude důležité i pro celou Evropu. Topolánek poznamenal, že ji ani on nad sídlem britského premiéra nevidí. Později dodal: „Projížděl jsem Londýnem a nikde jsem žádnou evropskou vlajku neviděl. A v narážce na Sarkozyho dodal: „Když jsem byl nedávno v Paříži, tak na tom paláci, co jsme jednali, byla obrovská, asi třímetrová francouzská vlajka a asi o šest poschodí dál se krčila jedna malá, evropská.

Na dotaz, zda prezident Klaus nepoškozuje zájmy českého předsednictví, lakonicky řekl: „Já myslím, že české předsednictví nejvíce poškozujete vy touto otázkou.

Autor: Petr Pešek, Londýn

Sdílet tento příspěvek