Sarkozy vyučuje Obamu


Lenka Zlámalová, Hospodářské noviny, 20. května 2009

Kde a jak krize začala, je známo. Nicolas Sarkozy teď ve Financial Times vyhlašuje, že první se z ní probere Francie, díky svému dirigistickému modelu se silným státem. Začíná ostrá debata o novém ekonomickém pořádku pro 21. století. Levice bude snášet argumenty, kterak liberalismus dojel na hamižnost. Pravice bude přesvědčovat, že ani finanční úlety nic nemění na tom, že žádný jiný model než liberální ekonomika není schopen zajistit více lidem lepší život.

Zastánci mocného státu mají v ruce silnou kartu. Liberální ekonomiky od Spojených států přes Británii po pobaltské země jsou na tom nejhůř. Byly nejvíc závislé na rychlých a dostupných financích. Když se najednou koloběh peněz zasekl, logicky na to doplácí nejvíc.

Francouzům se daří lépe, protože jsou na úvěrech závislí méně než ostatní. Bydlí spíš v nájemních než ve vlastních bytech, mají víc úspor než půjček, častěji pracují ve státních službách. Před rizikem dávají přednost jistotám. A posledních dvacet let jim jejich styl přinášel jen slabý vzestup životní úrovně.

A tak si v depresi z úpadku přesně před dvěma lety zvolili Nicolase Sarkozyho – na francouzské poměry advokáta anglosaského liberalismu, slibujícího nižší daně a méně regulace.

Teď na to rychle zapomněl a na summitech dává Baracku Obamovi a Gordonu Brownovi školení z francouzského modelu. Jenže až se svět začne probírat z recese, role se zase otočí. Američané a Britové se proberou rychleji než Francouzi. Mají větší odvahu riskovat, firmy se budou snáz pouštět do nových investic a rychleji nabírat lidi. A Nicolas Sarkozy si zase vzpomene, že je vlastně anglosaským liberálem…

Přes všechny úlety a hamižnost anglosaských bankéřů krize zatím ukázala jediné. Francouzi, kteří méně riskují, i méně ztrácí. Dirigistický styl Paříže přináší slabší vzestupy a mírnější krize.

Autor: Lenka Zlámalová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality