Ve jménu zákona, odhalte tvář!


Kateřina Koubová, MfDnes, 30. dubna 2010

Belgie jako první v Evropě schvaluje zákon, který zakazuje zakrývání tváře. Dotkne se to jen několika muslimek, jde však spíše o stopku extrémnímu islámu. O tomtéž uvažuje Francie.

Karneval bude jediná výjimka. Jen při něm budete moci chodit po ulici se zakrytou tváří. Belgičtí poslanci jako první v Evropě včera začali projednávat zákon, který zakáže nošení muslimského závoje přes obličej.

„Všichni lidé by měli na veřejnosti chodit s odhalenou tváří, řekl levicový poslanec Denis Ducarme z liberálního hnutí reformistů MR. „Musíme hájit naše hodnoty v otázce svobody a důstojnosti žen, cituje ho CNN. V době uzávěrky listu nebyl zákon ještě schválen, ale v tuto chvíli nejspíše už je. V Belgii žije asi 650 tisíc muslimů, to je šest procent z desetimilionové populace. Závoj přes obličej nosí jen minimum muslimek, Korán to podle odborníků nevyžaduje. V Belgii chodí takto zahalené asi jen tři stovky žen.

Muslimský politický lídr v Belgii Abdullah Bastin varuje, že zákon vyvolá opačný efekt, že by mohl naopak podnítit ženy, aby závoj přes obličej, jaký je obvyklý třeba v Afghánistánu, začaly nosit na protest. Chápe, že zákon je politický vzkaz radikálním islamistům a vlivům z Pákistánu a Afghánistánu. I ve Francii má parlament podobný zákon projednat v létě, i když tamní ústavní soudci mají výhrady.

An Afghan woman walks along with donkey carrying jerry cans filled with water in Kabul, Afghanistan, Monday, March 22, 2010. Clean Water for a Healthy World is the theme for World Water Day 2010 which is celebrated Monday.(AP Photo/Rafiq Maqbool)

Kdo je tady osel? Zahalená žena vleče vzpurné zvíře na své každodenní cestě pro vodu, Kábul 22. března 2010. Foto AP

V Belgii má zákon v končícím parlamentu podporu. „Vyhnuli jsme se extrémům, text zákona je kompromis po belgicku, uvedl Pierre Vercauteren, politolog z univerzity v Monsu, pro francouzský informační portál 20minutes.fr.

Zákon zakazuje nošení muslimského šátku přes obličej nejen na úřadech a ve školách, ale i na ulici. Výjimkou bude karnevalová sezona, kterou v Belgii hojně slaví. Jinak vás čeká pokuta 15 až 25 eur (380 až 640 korun) nebo „posezení v chládku na den až týden.

Zákon nemluví o zákazu burky nebo nikábu, ale zakazuje veškeré zakrytí obličeje. „Poslanci nechtěli, aby zpochybňoval svobodu vyznání, ale v potaz vzali bezpečnostní otázky, říká Vercauteren.

Šest let bez závoje a jde to

Belgie už ví, že zákon může fungovat. V malém městě Maaseik, ležícím 130 kilometrů na východ od Bruselu, ve kterém žije 23 tisíc obyvatel, zakázali halení obličeje už před šesti lety. Tamní starosta Jan Creemers pro CNN řekl, že potíže nejsou a marocká komunita ho podporuje. „Za šest let se vypsalo pár pokutových bločků, ale nic se nezaplatilo, uvedl.

Organizace Amnesty International minulý týden varovala poslance, že zákonem mohou porušit svobodu projevu a vyznání. „Nikdo nesmí ženy nutit nosit šátek nebo závoj, ale je špatně zakázat jeho nošení zákonem, uvedla v prohlášení. Ve Francii je kolem zákazu divoká debata. Minulý týden tam policista dal ženě, která řídila auto v nikábu (šátek s mezerou na oči), pokutu s tím, že nemohla mít přehled o provozu. Ona se hájí, že měla stejný přehled jako motocyklista v přilbě.

Přes víkend se však zájem z ženy přesunul na jejího manžela Alžířana Liese Hebbadže, který získal francouzské občanství ženitbou se zmíněnou Francouzkou. Avšak zdá se, že je polygamista. Má ještě tři další ženy, se kterými se nejspíše sezdal podle islámského práva. V občance má jen jednu ženu, onu Francouzku, píše AFP.

Když mu ministr pro imigraci nadhodil, že za polygamii by mohl přijít o občanství nebo sociální dávky, otec 12 dětí se nedal. „Co já vím, milenky nejsou zakázány ani ve Francii, ani v islámu, vysmál se mu před svým řeznictvím nedaleko města Nantes. Podle deníku Le Monde záležitost ilustruje, jaký je zákaz závoje „politická past.

Autor: Kateřina Koubová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality