Putin dal Berlusconimu peníze na kostel


Mariana Pítrová, Euroskop, 30. dubna 2010

Ruský premiér Vladimir Putin má v posledních dnech na pilno. Kromě toho, že se v tomto týdnu vydal za polární kruh ošetřovat lední medvědy, stačil se ještě v pondělí sejít se svým italským protějškem Silviem Berlusconim. Schůzkou chladného zástupce Ruska a temperamentního ministerského předsedy Itálie se zabýval i deník Corriere della sera.

Privátní summit a jaderné přátelství

Na schůzce premiérů se mluvilo o manželství, přátelství, ale především o jaderné energii. „Bavili jsme se o budoucnosti jaderné energie ve světě a uzavřeli jsme dohodu, která může znamenat obrat v této oblasti. Náš projekt předznamenává změnu energetické produkce pro příští generace, vzletně oznamoval po setkání Berlusconi.

V překladu to znamená, že výstavba prvního jaderného reaktoru v Itálii začne během tří let. Podle Berlusconiho se však musí změnit přístup Italů k jaderné energii. „Musíme zahájit rozsáhlou kampaň, která naše občany přesvědčí o bezpečnosti tohoto druhu energie, dodal. Rusko se má kromě výstavby zapojit i do následné likvidace jaderného odpadu.

Italian Premier Silvio Berlusconi delivers his speech on the occasion of the founding congress of a new center-right party called Popolo della Liberta' (People of Freedom), uniting Berlusconi's Forza Italia with the National Alliance party, in Rome, Friday, March 27, 2009. (AP Photo/Pier Paolo Cito)
Berlusconi pro jadernou energii (foto: čtk)


Odpůrci: Doufejme, že do tří let vláda padne

Italský premiér už prý oslovil veřejnoprávní média a chystá se s nimi realizovat kampaň. Ta by měla na základě svědectví Francouzů bydlících v blízkosti jaderných elektráren, přesvědčit i Italy o správnosti výstavby. Ačkoliv Berlusconi vlastní většinu médií v zemi, úkol ho čeká opravdu nelehký. Už teď se na něj valí kritika z mnoha stran. Veřejnost chystá petice, které chtějí výstavbě zabránit.

Andrea Lepore z hnutí Greenpeace se po schůzce premiérů nestačila divit: „Je bizarní, že Berlusconi si vybral den výročí výbuchu Černobylu k tomu, aby rozjel mohutnou jadernou kampaň ve své televizi RAI, říká. Hlasy proti Berlusconiho spojenectví s Putinem se však neozývají jen od aktivistů, ale i z politických řad.

Chystá se jen další obrovská propaganda, která poukazuje na to, jak je pro Berlusconiho těžké přesvědčit Italy, aby souhlasili s jeho špatnými a neekonomickými rozhodnutími, míní Ermete Realacci z Demokratické strany (PD). „Tři roky do začátku výstavby jaderné elektrárny? Doufejme, že do té doby vláda padne, prohlašuje Claudio Saroufim z komunistické strany (PDCL).

Za ropovod kostel

Kromě jaderné energetiky se Putin a Berlusconi bavili i o budoucnosti partnerství Gazpromu a italské společnosti ENI. Oba premiéři připustili, že uvažují o spolupráci s mimoevropskými státy, konkrétně v oblasti severní Afriky.

Setkání ministerských předsedů se odehrálo v rezidenci Silvia Berlusconiho Villa Gernetto, v jejíž blízkosti by v budoucnu měla vzniknout nová univerzita. Jak jinak než pod vedením samotného italského premiéra, jenž už teď slibuje vzdělávací instituci „evropského rozměru.

Ostatně i kultura byla tématem rozhovoru, a to když Vladimír Putin oznámil, že Rusko poskytne Itálii dar v podobě 7,2 milionů eur na opravu Pallazzo Ardinghelli a kostelu San Greogorio Magno, které byly zničeny během loňského zemětřesení, jenž zasáhlo Itálii.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality