Itálie: Dlouhé prsty kmotrů z ‘Ndranghety


Hana Chuka, EUROSKOP, 20. července 2010

Domenico Oppedisano je osmdesátiletý senior, který si až do nedávna spokojeně žil ve svém domku v klidném kalabrijském městě Rosarno, v kramfleku italské boty. Jak tvrdí jeho sousedé, většinu času trávil obděláváním své zeleninové zahrádky, jejíž produkce pravidelně zásabovala místní trh. Nedávno se ale ukázalo, že italská policie zná Oppedisana podstatně lépe, než místní starousedlíci. Jak ve svém posledním čísle píše The Economist, v rámci historicky největšího anti-mafiánského policejního zátahu totiž vyšlo najevo, že nenápadný stařík už léta šéfuje ‘Ndranghetě, jedné z nejsilnějších a nejagresivnějších větví apeninské mafie.

Camorro, třes se

Odkojená transatlantským kokainovýmn trhem, původně nenápadná a málo známá ‚Ndrangheta dnes podle vyšetřovatelů konkuruje a v leckterých ohledech dokonce předčí i proslulou neapolskou Camorru, nebo ještě nechvalně známější sicilskou Cosu Nostru. Minulý týden se na ‚Ndranghetu vrhlo přes tři tisíce policistů a částečně ozbrojených carabinieri, vybavených třista zatykači. Dle očekávání objevili zbraně a drogy a nadto zabavili majetek a hotovost v hodnotě desítek milionů eur. Jejich nejcenějšími úlovky se ovšem stali ‚ndranghetští kmotři, včetně dříve neznámého zemědělce Oppedisana, předsedy Rady zločinu, která koordinovala jednotnou mafiánskou politiku a žehlila případné firemní rozpory.

Transatlantská spolupráce

‚Ndrangheta, stejně jako její doposud známější sicilská sestra Cosa Nostra, má klasickou hiearchickou strukturu. Jak píše The Economist, vyšetřování ukázalo, že navzdory své relativní anonymitě dokázala tato zločinecká organizace přímo z chudičké Kalábrie koordinovat činnost gangů až v daleké Kanadě. Na uskupení výrazněji upozornila teprve smrt mafiosa Carmela Novella. Ten byl zastřelen po té, co si pustil pusu na špacír a v souladu s hlediskem Ligy severu připustil možnou budoucí nezávislost tamní sekce ‚Ndranghety.

Za svůj nynější věhlas vděčí kalbrijská ‚Ndrangheta obchodu s kokainem

Expo, poslanci i zdravotnictví

Teprve vyšetřování ukázalo, do jaké míry dokázala původně druhořadá a zdánlivě nenápadná mafiánská organizace penetrovat Turín, finanční a průmyslové srdce Itálie. Nashromážděná evidence odhalila kupčení s volebními hlasy pro poslance Ligy severu, plán zneužití kontaktů generovaných pro účely výstavy Expo 2015 v Miláně, i překvapivou informaci, kdy mezi mefiánskými bossy usvědčila ředitele nemocnice v Pavii. Italská vláda se nyní prsí a tvrdí, že ‚Ndranghetě zasadila smrtící úder. Jak ale uzavírá The Economist, efektivní policejní zátah ‚Ndranghetě pouze propíchl pneumatiky, zatímco její motor stálě běží. Stejně jako tamní senioři, kalabrijská odrůda mafie je zkrátka mimořádně odolná.

Autor: Hana Chuka, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality