Řecko: novinář je stíhán za zveřejnění podezřelých švýcarských kont


Marie Bydžovská, Euroskop, 31.10. 2012

Editor řeckého magazínu Costas Vaxevanis byl v neděli obviněn z porušení zákona o ochraně osobních údajů, protože v týdeníku Hot Doc zveřejnil seznam 2059 Řeků vlastnících konta ve švýcarské pobočce banky HSBC.

Zveřejněný seznam majitelů švýcarských kont údajně koresponduje se soupisem, který řeckému ministrovi financí Georgii Papaconstantinouovi předala v roce 2010 tehdejší francouzská ministryně Christine Lagardeová. Tento dokument měl být použit k dohledání možných daňových úniků.

„Politici zavírali po tři roky oči vůči své zodpovědnosti v této záležitosti a justice se k ní otáčela zády, vysvětlil Vaxevanis proč Hot Doc zveřejnil kontroverzní údaje. Neochota politiků řešit daňové úniky vzbuzuje rozhořčení u mezinárodních věřitelů a čím dál tím více i mezi řeckými občany, především v souvislosti s vyjednáním o dalších úsporných opatřeních.

Francouzská vláda již na žádost současného ministra financí Yanisse Stournarase zaslala další kopii CD s údaji o švýcarských kontech. Příjemce původního CD exministr Papaconstantinou se nechal slyšet, že seznam od Lagardeové předal šéfovi finanční policie k vyšetření. Minulý týden uvedl před parlamentním výborem, že datový disk byl založen a nemá ponětí, kde se nachází.

Data o bankovních kontech v bance HSBC odevzdal francouzské vládě v roce 2007 bývalý zaměstnanec dotčené instituce Hervé Falciani. IT expert poskytl informace o 130 tisících údajných daňových únicích. Francouzská administrativa poskytla seznamy účtů úřadům v jiných zemích. Informace posloužily k odhalení tisíců neplatičů a případů daňových úniků po celé Evropě a vymožení téměř 10 miliard eur na daních.

Levicoví politici již obvinili Papaconstantinoua a jeho následovníka ve funkci ministra financí Evangelose Venizelose, že tím, že nedokážou vyšetřit údaje podložené seznamem od Lagardeové hrají na ruku neplatičům daní.

Seznam zveřejněný v pondělí i v nejčtenějším deníku Ta Nea zahrnuje i jména politiků, vysokých státních úředníků a významných byznysmenů. Celkově jejich vklady v roce 2007 dosahovaly 2 miliard eur. Hot Doc nezveřejnil údaje o jednotlivých kontech, některá podle něj ale již byla zrušena.

Současně podle úředníků ministerstva financí probíhá separátní vyšetřování 54 tisíc Řeků, kteří celkově uložili v zahraničí téměř 22 miliard eur v období finanční krize (2009-2011). Přibližně 10 tisíc daňových plátců bylo podle ministerstva financí požádáno, aby dodali přiznání, jelikož jejich vklady v zahraničí významně přesahovaly jejich deklarované příjmy.

Řecko je dlouhodobě kritizováno Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem, že nedostatečně bojuje proti daňovým únikům včetně praní špinavých peněz prostřednictvím zahraničních bankovních kont. „Kdybych mohl donutit každého v této místnosti k placení daní, nemusel bych tady být, vyjádřil se podle magazínu The Economist loni člen mise mezinárodních věřitelů, tzv. trojky, před skupinou řecké elity.

Dodatečné příjmy do státního rozpočtu přitom země nutně potřebuje. Athénám se nedaří plnit plány schválené s mezinárodními věřiteli. V pořadí již třetí záchranný balíček, o kterém již týdny média spekulují, je nicméně pouze stěží prosaditelný v zemích severního křídla eurozóny.

více o tématu na Euroskopu: Řecký novinář, který zveřejnil švýcarská konta, je na svobodě

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality