Británie neochotně přiznává: imigranti nás nezatěžují


Lucie Priknerová, Euroskop, 11.3. 2014

Britské ministerstvo vnitra pro imigraci zveřejnilo zprávu, která popírá, že by Britové v době ekonomického růstu nemohli sehnat práci kvůli přistěhovalcům. Dokument byl vydán poté, co se úřad dočkal kritiky za to, že měl záměrně jeho publikaci brzdit, protože nenahrává postojům konzervativní vlády.

Studie také tvrdí, že ztráta zaměstnání v důsledku imigrace bude záležitostí spíše Britů s nižší kvalifikací. Podle BBC jde o výrazně jiný postoj oproti předchozímu tvrzení ministryně pro vnitřní záležitosti Theresu Mayovou, která používala výzkum z the Migration Advisory Committee (MAC) poukazující na to, že „na každých 100 nových přistěhovalců… by bylo 23 Britů nezaměstnaných.“

Britové mají ale kromě ztráty pracovních míst také obavu z omezení v oblasti veřejných služeb nebo na trhu s nemovitostmi, které by imigrace mohla způsobovat. Spouštěčem těchto diskuzí se stalo zavedení úsporných opatření, ke kterým se britská vláda uchýlila, aby zmírnila dopady hospodářské krize. Olej do ohně navíc přililo zhoršení nákladů na živobytí.

Ačkoliv by se zdálo, že studie jednoznačně nahrává liberálním demokratům, kteří příchod cizích pracovníků na britský pracovní trh nepovažují za negativní jev, ostatní významné strany našly způsob, jak si z ní vybrat i něco pro sebe. Konzervativní ministři podle The Guardian poukázali na to, že propouštěni britští zaměstnanci kvůli záplavě přistěhovalců ze zemí mimo EU byli, a to v době ekonomické recese. Premiér Cameron už dříve slíbil, že se do příštích voleb pokusí každoročně snížit síťovou migraci o 10 tisíc imigrantů z počátečního stavu 200 tisíc imigrantů. Stínová ministryně pro vnitřní záležitosti labouristka Yvette Cooperová to pro The Telegraph zkritizovala a uvedla, že konzervativci nejen cíl nesplnili, ale ještě došlo k navýšení přistěhovalců. Za nárůstem imigrantů stojí vlna příchozích ze Španělska, Řecka, Itálie a Portugalska a v poslední době po zrušení restrikcí také z Rumunska a Bulharska.

Extremistická strana UKIP dokument také ztrhala. Server Express cituje slova jejího vůdce Nigela Farage:“Jiný faktor, který zpráva neuvádí a který je možná ještě relevantnější je dopad na platy lidí, kteří pracují… Měli jsme stlačení platů a to znamenalo nižší platy pro miliony a miliony lidí.“

Bitva o hlas nižších vrstev

Cameronova strana chce svým tvrdším přístupem zabránit přestupům jejích stoupenců k extrémně pravicovému UKIPu. Konzervativci v agendě apelují, stejně jako UKIP, zejména na méně bohaté vrstvy, které mají s imigrací největší problém. Nový ministr pro imigraci James Brohenshire prohlásil, že z nekontrolovaného přistěhovalectví těží jen městská elita. „…Příliš dlouho byla imigrace výhodná pro zaměstnavatele, kteří chtěli levnou pracovní sílu, nebo zámožné městské elity, jejichž příslušníci chtěli levné řemeslníky a služby. Přistěhovalectví ale nebylo výhodné pro obyčejné, tvrdě pracující lidi v této zemi,“ řekl.

Jenomže Tim Finch, ředitel sekce pro migraci think tanku IPPR listu The Independent tvrdí, že pro zemi jako celek má imigrace pozitivní dopady: “Hodit imigraci přes palubu- to nedává smysl, protože některé formy imigrace jsou zcela jasně prospěšné pro britskou ekonomiku např. zahraniční studenti a vysoce kvalifikovaní pracovníci.“

Ze spojenců nepřátelé?

Současný stínový ministr pro imigraci labouristický poslanec David Hanson pro BBC přišel s teorií, že roztržka koaličních spojenců- liberálních demokratů a konzervativců je pouze nahranou šarvátkou před následujícími volbami:“Toryové i liberální demokraté vědí, že jejich imigrační politiky nikoho nepřesvědčí, tak vymýšlejí roztržku, aby se obviňovali navzájem a odlišili se před volbami.“ Agentura Reuters píše, že imigrace v průzkumech vychází jako jedno ze tří pro voliče nejdůležitějších předvolebních témat. Velkou Británii čekají jak evropské volby v květnu 2014, tak ty parlamentní v roce 2015.

Autor: Lucie Priknerová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality